Logo stadsbladutrecht.nl


Foto: Ton van den Berg

Zanzibar sluit na bijna 70 jaar

  Zakelijk

Een traantje wordt deze week weggepinkt in café Zanzibar in de Willemstraat. Na 32 jaar noeste arbeid stoppen Henk en Marianne Cirkel met hun café.

UTRECHT - Het begint in 1948. Nico en Trien Mantel komen uit Noord-Holland en vestigen zich in het café dat ze noemen naar een dan veel gespeeld kaart- en dobbelspel: Zanzibar. Het wordt een druk bezocht en bekend café. Ook vanwege de carnavalsactiviteiten met De Zwarte Katers. Als in 1985 een grote verbouwing plaatsvindt is dat voor Trien en Nico reden om van hun AOW te gaan genieten en de zaak over te doen aan dochter Marianne en schoonzoon Henk (in 1969 met elkaar getrouwd).
Henk is van jongs af aan horecaman. Eerst als barman bij de Citybar aan de Kanaalstraat en als zijn vader Henk Cirkel sr. café het Abattoir kan overnemen aan de Amsterdamsestraatweg verkast hij daarnaartoe. Meer dan tien jaar werkt hij er achter de bar. "Ik heb altijd tegen mijn schoonmoeder gezegd dat als zij er mee ophoudt, dat wij dan wel het café wilden doen", zegt Henk. Marianne: "Voor mij was het een vertrouwde plek. Ik werkte al vaak in het café om mijn moeder te helpen."
Bij de renovatie is het enige wat Henk en Marianne meekrijgen van het oude café de antieke kassa, het biljart en een jukebox. Die monumentale kassa verlaat nu met Henk en Marianne voorgoed het pand. "Het is een mooie tijd geweest", zegt Marianne.
Herinneringen aan vaste gasten zoals Lange Harry die de zaak op stelten kon zetten, Wesley Sneijder die nog geen bekende voetballer was, de gein van Jopie van Boggelen die veel te jong stierf en de vrolijke Joop Bronius die zich vertwijfeld afvraagt waar hij nu een borrel moet halen. De carnavalsfeesten, de topdagen met de Bluesroute, de muziekfestivals in de Willemstraat. "En vergeet de rijpot niet", zegt Henk. "Met vaste gasten geld sparen voor een dagje uit naar Bobbejaanland. Dat waren nog eens tijden."
Maar tijden veranderen. Wijk C veranderde, de clientèle verouderde, de financiële crisis en het rookverbod, het droeg er allemaal aan bij dat het minder werd bij Zanzibar. Marianne: "Met carnaval waren we al gestopt. Je zag geen aanwas meer van jongeren. Aanpassen? Hadden wij karaoke in huis moeten halen? Nee, dat zal met onze leeftijd te maken hebben maar dat is niks voor ons."
Ze verhuizen naar een appartement in Houten. Marianne: "We gaan het café en het werk missen, maar we krijgen nu tijd voor dingen waar we nooit tijd voor hadden zoals naar feestjes en verjaardagen gaan." Wat er na 1 september met het café gaat gebeuren is onbekend. De eigenaren van het pand zijn op zoek naar een pachter.

Reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox