Recreatieschap Stichtse Groenlanden versterkt dit najaar de oevers van recreatieplas Strijkviertel.
Recreatieschap Stichtse Groenlanden versterkt dit najaar de oevers van recreatieplas Strijkviertel. (Foto: Strijkviertel)

Oevers van recreatiegebied Strijkviertel worden versterkt

  Toerisme

Recreatieschap Stichtse Groenlanden versterkt dit najaar de oevers van recreatieplas Strijkviertel. Het water wint momenteel terrein en met speciale matten wordt verdere afkalving van de waterkanten tegengegaan. Om de plas recreatief nog aantrekkelijker te maken, legt het recreatieschap ook vijf steigers aan.

UTRECHT - Op een aantal plaatsen bij de plas Strijkviertel bieden de huidige houten wanden ('beschoeiing') geen bescherming meer en wint het water terrein. Hier gaat Recreatieschap Stichtse Groenlanden nieuwe beschoeiing plaatsen in de vorm van matten die op de waterkant worden vastgelegd. Deze matten beschermen de oever en zorgen tegelijk dat de oevers glooiend blijven. Op deze matten groeit gras, zodat er in de zomer van 2018 weer mooie aflopende oevers zijn. De nieuwe oeverbescherming biedt naar schatting zeker 40 jaar bescherming tegen water.

Daarnaast plaatst het recreatieschap bij de grasoevers vijf steigers, waar recreanten op kunnen zitten, bijvoorbeeld om te vissen of de voeten in het water te laten bungelen.

Aantrekkelijkheid vergroten

Recreatie Midden-Nederland coördineert de werkzaamheden, in opdracht van het Recreatieschap. De werkzaamheden starten begin december en duren naar verwachting tot april 2018. In deze periode is een deel van het gebied rond de plas afgezet. "Met de werkzaamheden draagt het Recreatieschap er aan bij dat vele mensen van Strijkviertel kunnen blijven genieten, nu en in de toekomst. Het herstel van oevers en de plaatsing van de steigers maken de plas nog aantrekkelijker", zegt projectleider Vincent de Graaf van Recreatie Midden-Nederland.

Bodemverontreiniging

Bij de werkzaamheden pakt het recreatieschap ook direct de bodemverontreiniging van enkele vervuilde stukken grond mee. Op twee plaatsen is in diepere grondlagen vervuiling aangetroffen, ontstaan door puinresten of door teer dat vroeger werd gebruikt bij beschoeiing. Vervuilde grond wordt door een gespecialiseerd bedrijf afgevoerd naar een speciale stortplaats.

Recreatie dichtbij

Strijkviertel is een recreatiegebied bij Oudenrijn waar jaarlijks vele mensen recreëren. Het is een open plas met veel beplanting en een (zwem)strand dat grenst aan sportvelden en een industrieterrein. De plas is geliefd bij zwemmers, surfers en vissers, en staat bekend om de hoge waterkwaliteit, die elke twee weken wordt getest. Het omliggende terrein is geschikt voor sporten, zonnen, wandelen en picknicken. Rondom de plas is een fiets- en wandelpad aangelegd. Ook is het een geliefde plek voor festivals en evenementen.

Meer berichten

Shopbox