Logo stadsbladutrecht.nl


Twee van de tientallen spoken nemen even de tijd om op een enge foto te gaan. Foto: Jan van Stipriaan Luïscius
Twee van de tientallen spoken nemen even de tijd om op een enge foto te gaan. Foto: Jan van Stipriaan Luïscius (Foto: Jan van Stipriaan Luïscius)

Anderhalve kilometer écht griezelen

  Toerisme

Een gewaagd project, niet zonder (financieel) risico, maar het lijkt erop dat spookhuis Halloween Nightmares, dat vrijdag voor het publiek de griezeldeuren open zette, nu al als succesvol bestempeld kan worden. Tot zondag konden er elke avond tegen de 1000 bezoekers worden genoteerd, die in de rij stonden om 1,6 kilometer lang angst en beven te ondergaan.

UTRECHT - Spookhuis Halloween Nightmares langs snelweg A2 in The Wall bestaat uit 43 themakamers vol vuur, (hard) geluid, lichteffecten plus acteurs die in staat zijn om een golf van angst(kreten) te veroorzaken. Bij jong én bij oud. De organisatie rekruteerde voor Halloween Nightmares 78 zogenaamde 'scare actors' (angstaanjagende acteurs), die in ploegendiensten van donderdag tot en met zondag ('s avonds vanaf 18 uur) aan het werk gaan in het, volgens de initiatiefnemers, grootste spookhuis van de Benelux. En groot is het. En láng: de nachtmerrie duurt ongeveer 40 minuten. Dan loop je het restaurant in, voor 'enge' gerechten.

Veelal trouwens in het pikkedonker. Want die angstaanjagende donkerte voegt nog een extra dimensie toe, terwijl je je soms toch al enigszins unheimisch voelt. Maar goed, dat hoort natuurlijk bij een goed spookhuis. Soms loop je op te tast, voelt kriebelende sliertjes over je gezicht en word je geconfronteerd met een angstaanjagend geschreeuw van een spook, die zich meteen weer uit de voeten maakt - onzichtbaar het donker in. Of je voelt de hete adem van een spook, die als een bumperklever achter je aanloopt. Praten kunnen deze spoken trouwens ook. Op getergde toon: 'Waar is uw blocnote, u bent toch een journalist?' Dat tamtam heeft gewerkt. Daarna worden we 'met rust' gelaten.

De drijvende creatieve krachten achter het spookhuis zijn Dion Varossieau en Janita Noorlander. Dion is voor de spontane invallen, Janita houdt ze tegen het licht en samen komen ze tot een akkoord. "We zijn nu iets spannends bezig. Daar kunnen we niks over zeggen, anders is de verrassing verdwenen.''

Meer berichten

Shopbox