Op 16 juni kan iedereen meedoen aan de SingelSwim. Foto: PR
Op 16 juni kan iedereen meedoen aan de SingelSwim. Foto: PR (Foto: )

Jubileum-editie voor SingelSwim

  Sport

Op zondag 16 juni gaat de SingelSwim Utrecht weer van start. De Swim bestaat vijf jaar en pakt daarom extra feestelijk uit met De Jubileumeditie.

UTRECHT - De organisatie nodigt iedereen uit om mee te doen. Zwemmen, supporten of doneren, alles kan. Burgemeester van Utrecht Jan van Zanen neemt zelf een duik in de grachten, de Texelse Strandwachten van het USC èn Qmusic dj Domien Verschuuren zwemmen mee om geld op te halen voor het goede doel. Er is ook een KidsSwim.

De SingelSwim Utrecht is een benefiet zwemtocht door de oudste verdedigingsgracht van Nederland: de Utrechtse Singel. Het idee van de SingelSwim is in 2013 ontstaan om een behandeling voor FSHD dichterbij te brengen. In 2015 is de eerste editie succesvol georganiseerd. De SingelSwim staat geheel in het teken van gezamenlijk fondsen bij elkaar zwemmen en aandacht vragen voor de spierziekte FSHD. De SingelSwim wordt georganiseerd door de stichting SingelSwim in samenwerking met de FSHD stichting, de stichting Spieren voor Spieren en eventorganisator Central Events.

FSHD (Facio Scapulo Humerale Dystrofie) is een erfelijke chronisch progressieve spierziekte waarbij de skeletspieren langzaam verdwijnen door een genetisch defect. Er bestaat nog geen enkele behandeling of medicijn beschikbaar. FSHD is een van de meest voorkomende erfelijke spierziekten ter wereld. Wereldwijd hebben (veel) meer dan 870.000 mensen FSHD. In Nederland zijn dit meer dan 2000 mensen.

De opbrengsten van de SingelSwim Utrecht worden voor een groot deel besteed aan de Utrechtse onderzoeksgroep van prof. Geijsen in het Hubrecht Instituut. Professor Geijsen en zijn mensen zoeken naar een manier om een kapot gen te herstellen in de zieke spieren van mensen met FSHD. Een microscopisch klein schaartje - CRISPR-Cas - speelt daarbij een belangrijke rol. Het team onderzoekt hoe zij in het DNA moeten knippen om het ziekmakende FSHD-gen uit te schakelen.

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden