Nicky Tjin-A-Ton, die in Nederland uit komt voor Amsterdam Tigers, hier in actie in de met 2-0 gewonnen WK Finale tegen Polen.
Nicky Tjin-A-Ton, die in Nederland uit komt voor Amsterdam Tigers, hier in actie in de met 2-0 gewonnen WK Finale tegen Polen. (Foto: )

Utrechtse behaalt historisch goud met ijshockeyploeg: 'Supervet dat het is gelukt'

  Sport

Afgelopen week werd het Nederlands vrouwen ijshockeyteam, met de Utrechtse Nicky Tjin-A-Ton, feestelijk onthaald op Schiphol nadat het de week er voor geschiedenis schreef door in China wereldkampioen te worden. "Een geweldig toernooi waarin we heel sterk hebben gespeeld."

Door Roberto Cancian

UTRECHT - "Ik verwachtte niet dat we direct voor promotie konden gaan omdat we vorig jaar ook al zijn gepromoveerd. Supervet dat het is gelukt", zegt de 23-jarige Tjin-A-Ton eenmaal terug in Nederland.

De wereldtitel was vooraf niet het meest realistische doel voor het Nederlands ijshockeyteam. "Voor de wedstrijd tegen Zuid-Korea waren wij best wel gespannen. De eerste wedstrijd wil je niet verliezen. Wij hebben echt heel goed gespeeld, dat gaf enorm veel vertrouwen voor de wedstrijden die volgden. Daarna was er meer sprake van een lekkere spanning", geeft de in Utrecht als orthopedagoge werkzame ijshockeyster aan.

In de tweede wedstrijd, die met 3-1 van Kazachstan werd gewonnen, scoorde Nicky Tjin-A-Ton haar tweede goal van het toernooi. "Dat gaf een goed gevoel. Wij hebben een vrij jong team en met mijn 23 jaar ben ik al één van de meer ervaren speelsters. Dat merk je ook in de speeltijd die je krijgt op het ijs. Dat geeft ook vertrouwen maar de kracht van ons team is dat iedereen blij is voor elkaar. In voorgaande jaren is dat wel eens anders geweest maar het team is heel hecht en de gunfactor hoog."

Na vier winstpartijen was de druk voor het laatste duel met Polen best hoog ondanks dat het Nederlands team vooraf favoriet was. "In februari van dit jaar hadden wij al twee keer van hen gewonnen, dit wilden wij ons niet laten afpakken. Na de 2-0 winst barstte het feest los. Eerst op de avond na de laatste wedstrijd en in het vliegtuig naar huis werd er geproost. Dan kom je terug in Nederland en zie je die massa mensen staan wanneer de schuifdeuren open gaan. Zo vet. Wij hebben door deze winst het ijshockey groot gemaakt."

Na de winst in het Chinese Beijing is het Nederlands ijshockeyteam gepromoveerd naar Division 1A en hoort het bij de beste zestien landen van de wereld. Sinds de nieuwe indeling van de IIHF heeft geen enkel Nederlands team zo hoog gespeeld. "Hopelijk brengt het ons dichterbij een professionelere aanpak van onze sport. We hopen op meer steun van het NOC*NSF om nog beter voorbereid naar het WK te kunnen en verder te stijgen op de wereldranglijst. Wij spelen nu in de top 16 van de wereld, dat is gigantisch voor zo'n klein ijshockeyland als Nederland. We zijn nog lang niet uitgegroeid en willen meer trainingskampen kunnen organiseren en de droom van de Olympische Spelen is nu dichterbij dan ooit."

Eerst is het weer wennen aan het gewone dagelijkse leven. "Het WK heb ik intens beleefd met twee keer per dag op het ijs staan. Je komt in een soort bubbel. Een dag na thuiskomt moest ik direct werken, dat was even wennen maar de reacties zijn zo leuk." Voor het komende jaar is het doel helder. "De stijgende lijn vasthouden en In Division 1A blijven."

Meer berichten