Sanne Claessens (r) en haar vriendin Elaine die keepster is.
Sanne Claessens (r) en haar vriendin Elaine die keepster is. (Foto: )

IJshockeytalent naar WK in Schotland: 'echt cool om te gaan'

  Sport

Begin januari van het komende jaar vertrekt Sanne Claessens naar Schotland om deel te nemen aan het WK IJshockey voor vrouwen onder 18 jaar. Een knappe prestatie aangezien Sanne pas 14 jaar oud is. Uitgerekend op de dag dat ze vertrekt naar het Schotse Dumfries wordt ze 15 jaar. "Een dubbel feestje", zegt ze nuchter.

UTRECHT - Sanne Claessens, woonachtig in Vleuterweide speelt al jaren voor de IJCU Dragons dat haar wedstrijden speelt op De Vechtsebanen. "Bij de naschoolse opvang kwam ik in aanraking met hockey, dat heb uiteindelijk drie jaar geprobeerd. Bij het inline hockey kwam ik ooit met mijn polsbeschermers en mijn helm, waar anderen met ijshockeyspullen aankwamen. Dat wilde ik ook wel." Ze begon bij U-8 maar kwam al snel in U-10 terecht en vervolgens bij U-12. "Dat was toch wel even anders, je speelt op een groter stuk ijs en ik besefte dat er ook icing was. Buitenspel zeg maar." Het bleek een goede leerschool voor de speelster die het van inzicht en goede passing moet hebben. "Vaak is een assist nog leuker dan zelf een goal maken. Meestal speel ik 'defense' maar het is ook leuk om aan te vallen. Dat ik mee mag naar Schotland is natuurlijk ook heel leuk. Op 5 januari aanstaande vertrekken wij en dan spelen we de volgende dag al onze eerste wedstrijd tegen Noorwegen. Daarna volgen wedstrijden tegen Polen, China, Frankrijk en Groot-Brittannië." Het is een drukke tijd voor de scholiere van het Leidsche Rijn College. "Ik heb de komende tijd ook nog vijf toetsen en ondanks dat het een LOOT school is, waar je medewerking krijgt in je talentontwikkeling, heb ik er een hekel aan om achteraf nog toetsen in te halen." Sanne blijft het liever allemaal voor, ook op het ijs. "In het weekend hebben wij vaak wedstrijden, afgelopen zaterdag speelde ik met de Lady Lions een wedstrijd in Dordrecht en zondag met mijn eigen team ook in Dordrecht. Op de maandag en de donderdag trainen wij een uur en op woensdag is er vaak droogtraining wat weer goed is voor de explosiviteit."

Ze vindt het maar wat leuk om richting Schotland te gaan. Haar ouders gaan ook mee, maar die gaan met een aparte vlucht en slapen elders. "De coaches zijn al in Polen geweest, zij bedenken het tactische plan. We zullen er zeker tegenaan moeten daar." Met haar bijna 15 jaar is ze wel één van de jongste, maar bang is ze niet. "Ik ben niet zo een meisje – meisje die valt en daarna dan huilt of die bang is dat haar nagels breken. Het is gewoon cool om te gaan maar wanneer we daar eenmaal zijn dan zal ik heus wel zenuwachtig zijn. Hopen dat alles goed gaat en niet denken dat er iets mis kan gaan." De top wil ze best bereiken, de Olympische Spelen zijn ook voor Sanne Claessens een droom. "wij zijn als land niet echt heel goed op internationaal niveau maar de jeugdploegen zijn sterk dus wie weet." Eerst de reis naar Schotland. Vorig jaar was ze nog te jong om eventueel met de ploeg mee te gaan richting Mexico, nu ligt haar Oranjekleding al bijna klaar.

Door: Roberto Cancian

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden