Foto: Eigen foto

Old Stars van FC Utrecht genieten van Walking Football: 'Een bal is een enorme rijkdom'

  Sport

Woensdag 5 december stond de laatste training van dit jaar op het programma voor de FC Utrecht Old Stars. Vanuit de kracht van de club heeft FC Utrecht ten doel gesteld om ouderen te simuleren om (meer) te gaan bewegen. Walking Football is daarbij een ideale vorm.

UTRECHT - En dus kwamen dertig 60-plussers in de ochtend samen op sportcomplex Zoudenbalch. Na een goede bak koffie en een warming-up zijn ze anderhalf uur bezig op het groen gras. "Ik heb er weer acht gescoord", zegt de 72-jarige Jaap van den Berg even later.

Het is genieten, lachen maar ook bloedserieus wanneer de mannen eenmaal op het veld staan. De warming-up binnen en de bespreking die volgt, houdt het gezelschap nog even in de warmte. Daarna worden de regendruppels getrotseerd op het sportcomplex van FC Utrecht. "Het is allemaal vriendschappelijk maar we willen wel graag winnen. Ze zeggen dat ik een neusje voor de goal heb. Je moet me niet uitlachen hoor, maar ik ben een topspits", zegt hij dan. Hij is opgegroeid met een bal, heeft naast het voetbal ook nog steeds een antiek - en curiosawinkel in de Adelaarstraat en denkt er absoluut nog niet aan om stil te gaan zitten. "Ik voetbal het liefst iedere week. Dat doe ik al vanaf dat ik tien of elf jaar oud was. Vroeger had je nog niet veel speelgoed maar een bal was meestal wel voorhanden. Wij waren de hele dag aan het voetballen op straat. Nu is er een enorme rijkdom, maar voor mij was de bal op straat de rijkdom. Ik kon op een dag wel 24 uur bezig zijn met voetballen."

Walking Football zorgt voor hernieuwd plezier van bewegen voor 60-plussers. Ook FC Utrecht ziet dat als een ideale manier en als een toegevoegde waarde. De club stimuleert het 60 plus voetbal ook bij verenigingen in de omgeving. De Old Stars spelen regelmatig hun wedstrijden zodat bij clubs waar ze op bezoek gaan, de leden met eigen ogen kunnen zien wat een effect het heeft. "Wij spelen met veel jongens uit Utrecht, Houten en Nieuwegein. Ik ben sinds drie jaar aangesloten bij het team en heb al wedstrijden gespeeld bij Feyenoord, Cambuur Leeuwarden, PSV en Heracles. Vaak spelen wij dan ook in het stadion zelf. De wedstrijden bij ADO en die in het Olympisch Stadion waren ook bijzonder." Jaap van den Berg hoeft niet lang na te denken over het rijtje clubs. Voetbal is nog steeds zijn leven. "Je moet in beweging blijven. Ik heb bijvoorbeeld ook een boom van vier meter lang en een doorsnee van 50 cm waar ik altijd weer stukken af haal voor de kachel. Ook op die manier blijf ik bezig." De oud voetballer van onder meer EDO en Desto, die opgroeide in Ondiep, begon met voetballen bij DWSV. "Ik weet nog dat ik mijn eerste wedstrijd speelde aan de Koningsweg tegen Midlandia. We wonnen met 0-2. Volgens mij scoorde ik ze allebei", lacht hij. Na woensdag gaat de bal even aan de kant om in het nieuwe jaar weer fris van start te gaan. "Dat kan mij niet snel genoeg gaan. In de tussentijd kunnen mensen wel naar de winkel komen voor bijvoorbeeld een leuk kastje."

Door Roberto Cancian

Meer berichten