Didier Dijkstra op het hoogste treetje nadat hij de eerste selectiewedstrijd had gewonnen in Alkmaar
Didier Dijkstra op het hoogste treetje nadat hij de eerste selectiewedstrijd had gewonnen in Alkmaar (Foto: )

Didier Dijkstra: 'Kunstrijden is veel leuker dan voetbal'

  Sport

Nadat de inmiddels 13-jarige Didier Dijkstra zijn zus zag rondrijden op de kunstschaatsen, was hij er zeker van. "Dat wilde ik ook. Veel leuker dan voetbal", zegt hij vastberaden. Zo gebeurde het dat hij op 7-jarige leeftijd de ijzers onderbond en definitief het gladde ijs op stapte.

UTRECHT - Als klein jongetje begon hij bij KVM in Utrecht, nu traint Didier Dijkstra fulltime bij Kunstrijvereniging De Drechtsteden in Dordrecht. "Ik heb een tijd lang vijf keer in de week getraind maar door privé omstandigheden is dat nu vier keer in de week."

Het plezier op het ijs is er niet minder om bij de jonge Utrechter. Onlangs kwalificeerde hij zich voor het Nederlands Kampioenschap Kunstrijden dat van 21 tot en met 24 februari plaats vindt in Den Haag. "Je hebt drie kwalificatiewedstrijden waarin je de punten kan halen, ik had ze na de eerste wedstrijd in Alkmaar al binnen."

Didier Dijkstra plaatste zich in de categorie Advanced Novice maar hoopt volgend jaar over te stappen naar de junioren. "In januari word ik 14 jaar en dan is de kans groot dat ik die stap maak. Twee jaar later wil ik dan de stap naar de senioren hoewel ik tot mijn 18e jaar nog junior ben. Het is nu vooral zaak om de technieken en sprongen verder uit te breiden. Ik spring nu de dubbele axel maar wil graag ook de driedubbele axel doen. Om de juiste technieken onder de knie te krijgen, is het zaak de accenten anders te leggen."

Daar helpt de Canadese trainster Manon Perron deze week ook bij. "In Dordrecht heb ik mijn eigen trainer, maar deze specialistentrainster is er deze week bij. Dat is leuk, daarnaast is het goed om te blijven groeien." Dat wil Dijkstra, die in een iPad klas op het Leidsche Rijn College zit, maar wat graag. Hij praat net zo makkelijk als dat hij zich over het ijs beweegt: "Dit jaar heb ik geen internationale wedstrijden gereden maar dat hoop ik in 2019 weer wel te doen. Nu rijd ik met mijn moeder al vier keer in de week naar Dordrecht en zijn er vaak ook nog wedstrijden in Nederland. Het kunstschaatsen is een sport waar veel trainingsuren nodig zijn, die stop ik er graag in."

Door Roberto Cancian

Meer berichten