De 68ste editie van de Singelloop Utrecht is een prachtige overwinning geworden voor Davis Kiplangat. Foto: Singelloop
De 68ste editie van de Singelloop Utrecht is een prachtige overwinning geworden voor Davis Kiplangat. Foto: Singelloop (Foto: Singelloop)

Snelle tijden voor 68e Singelloop

  Sport

De 68ste editie van de Singelloop Utrecht is een prachtige overwinning geworden voor Davis Kiplangat. De 20-jarige Keniaanse atleet finishte zondag in een zeer snelle 27 minuten en 24 seconden, nog voor zijn concurrenten Gisamoda en Kipsang.

UTRECHT - Om 11.30 uur gingen de eerste 'topatleten' van start. Maar liefst 600 sportieve kinderen gingen om 11.30 uur op de uitverkochte 1 kilometer afstand op weg naar hun welverdiende medaille. Vanaf 8 jaar kon meegedaan worden aan de 2,5 kilometer van de Partou Kids Run. Ongelooflijk hard is er gelopen, de eerste jongens en meiden hadden de 2,5 kilolmeter afgelegd binnen 10 minuten.

Het publiek verzamelden zich intussen massaal op de prachtige Maliebaan voor de start van de 5 kilometer. Wanneer het startschot klinkt vertrekken, onder de muzikale begeleiding van een live saxofonist, bijna 2000 lopers voor een nieuwe route door de prachtige binnenstad. Vanwege de overweldigende belangstelling was 'de 10' dit jaar wederom volledig uitverkocht. Deze afstand startte in maar liefst vijf waves met voorop de absolute wereldtop.

Davis Kiplangat, vorig jaar 5e in Utrecht, wist de 68e editie op zijn naam te schrijven. Hij liep maar liefst 17 seconden van zijn persoonlijke record af dat hij eerder dit jaar in Portugal liep en finishte in 27:24. Vlak achter hem werd het een spannende strijd tussen Gisamoda en Kipsang die respectievelijk als tweede en derde eindigden. Met vier tijden onder de 28 minuten heeft de Singelloop Utrecht ook dit jaar weer bewezen een ontzettend snel parcours te hebben.

Khalid Choukoud finishte als eerste Nederlander in een tijd van 28:49, slechts vijf seconden boven zijn persoonlijke record. "Het was een geweldige race en mooie wedstrijd. Er was een goede sfeer langs de kant, helaas net geen PR op 5 seconden na. Maar alles was top, ik heb echt genoten van de wedstrijd", aldus Choukoud.

Bij de vrouwen maakten de Keniaanse Eva Cherono (32'04") en de Nederlandse Maureen Koster (32'15") hun favorietenrol waar. Cherono liep een fantastische wedstrijd en kwam ruim een minuut voor de nummer twee, Valentine Chepkwemoi Mate, over de finish in een tijd van 31:17. Zij liep daarmee 1 minuut en 17 seconden van haar persoonlijke record af. Koster, die afgelopen zomer op de EK atletiek in Berlijn nog achtste werd op de 5 kilometer, werd vandaag gekroond tot eerste Nederlandse dame en derde dame overall. De 26- jarige liep een stabiele wedstrijd en finishte als derde in 33:53.

Na de start van de topatleten begonnen de ruim 7.750 recreanten aan hun 10 kilometer wedstrijd. Ze werden getrakteerd op een sfeervol parcours langs de authentieke singels met veel publiek en een tiental muziekpunten. Voor de Hartstichting werd een bedrag van 7.300 euro binnengehaald.

Utrecht loopt op de eerste zondag in oktober uit voor de Singelloop. De volgende editie, alweer de 69e editie van de Singelloop, is op zondag 6 oktober 2019.

Meer berichten