Logo stadsbladutrecht.nl


Het Nederlandse Studenten Alpen Club (NSAC) houdt zaterdag 9 juni het Rab NSK Lead. Foto: NKBV Zout Fotografie
Het Nederlandse Studenten Alpen Club (NSAC) houdt zaterdag 9 juni het Rab NSK Lead. Foto: NKBV Zout Fotografie (NKBV, Zout Fotografie)

Hakjes en toe hooks op het NSK Lead in Utrechtse klimhal

  Sport

Het Nederlandse Studenten Alpen Club (NSAC) houdt zaterdag 9 juni het Rab NSK Lead. In klimhal Neoliet in Utrecht strijden zo'n honderd studenten om de titel Nederlands Studentkampioen Lead 2018. De beste zes vrouwen en beste zes mannen kwalificeren zich voor de finales.

UTRECHT - De klimsport debuteert in 2020 als olympische sport op de Spelen in Tokio. Lead is naast boulderen en speed één van de onderdelen hiervan. Bij Lead is het doel om zo ver mogelijk in een route te komen van ongeveer 20 tot 25 meter. Wie het hoogst komt wint de wedstrijd. De NSAC organiseert jaarlijks NSK's in de categorieën lead en boulderen voor klimmers van studerend Nederland.

Deelnemers krijgen overdag de tijd om punten te scoren via kwalificatie routes. Hoe moeilijker de route, des te meer punten je krijgt. Om de top van de route te bereiken zullen de deelnemers veel stunts moeten uithalen zoals toe hooks en ondersteboven hangen.

Wie nieuwsgierig is naar het klimtalent dat Nederland, kan een kijkje nemen in klimhal Neoliet aan de Componistenlaan in Utrecht. De kwalificatieronde van het NSK lead start om 12.00 uur, en de finale rond 19.30 uur.

Meer berichten