Logo stadsbladutrecht.nl


Foto: Jan Scheffer

Michel Stolker: een klasbak uit Zuilen overleden

  Sport

"De grootste renner die Nederland ooit heeft voortgebracht!", schreven de kranten in 1956 over de Zuilenaar Michel 'Mies' Stolker. Hij reed in de jaren '50 en '60 de sterren van de hemel en maakte vooral als klimgeit grote indruk. Dinsdag 29 mei overleed Stolker, 84 jaar oud, aan complicaties bij een longontsteking.

Door Jan Scheffers

UTRECHT - Begin 2001 sprak ik voor Het Stadsblad met Mies Stolker, thuis in het Brabantse Hoeven. Topfit en nog iedere dag op de fiets. "Profrennen in de jaren '50 en '60 is niet te vergelijken met nu. Als wij in het buitenland een koers gereden hadden, dan kreeg je een briefje mee met een naam en kon je zelf je hotel gaan zoeken. Het was een harde leerschool, maar je hebt er je verdere leven profijt van. Na een koers waren wij uitgewoond, dat zie je nu niet meer."

Als 'knecht' van de grote Franse vedette Jacques Anquetil pikte Michel Stolker in zijn gloriejaren menig succesje mee. Zo won hij etappes in de Giro en de Vuelta. Maar zijn 'finest hour' beleefde Michel in 1962 toen hij de Midi Libre, een van de zwaarste etappe-wedstrijden in Frankrijk, won. "In de eerste etappe kwam ik toevallig voorop. Ondanks een verwoede jacht door mannen als Poulidor had ik op de streep nog 4 minuten over. Zo won ik de eerste rit en later de ronde."

Mies Stolker werd ook wel de 'gentleman-coureur' genoemd. "Ik was een brave jongen en ik zat met grote ogen te kijken naar de jongens uit Amsterdam en Utrecht. Door de racefiets was ik iets. Maar ik heb er qua wielrennen lang niet uitgehaald wat er in zat. Dan had ik veel meer aan mezelf moeten denken." De geboren Zuilenaar reed tot op het laatst nog zijn wedstrijdjes. "Fietsen is voor mij nog steeds het mooiste dat er is."

Meer berichten

Shopbox