Bram van Hastenberg (20) doet al tien jaar aan atletiek bij U-track. Hij specialiseerde zich in onderdelen waar maar weinig atleten zich aan wagen: de veertien- en twintigkamp, snelwandelen en traplopen. Foto: Sterre ten Houte de Lange
Bram van Hastenberg (20) doet al tien jaar aan atletiek bij U-track. Hij specialiseerde zich in onderdelen waar maar weinig atleten zich aan wagen: de veertien- en twintigkamp, snelwandelen en traplopen. Foto: Sterre ten Houte de Lange (Foto: Sterre ten Houte de Lange)

Bram van Hastenberg: 'Ik hou wel van een uitdaging'

  Sport

Bram van Hastenberg is gespecialiseerd in aparte onderdelen van de atletiek: snelwandelen, traplopen, meerkampen zoals die met veertien of twintig onderdelen. Met zijn prestaties liep hij in de kijker van Amerikaanse sport-scouts. Nu studeert en traint Bram om dit najaar met een studiebeurs naar een Amerikaans college te kunnen.

UTRECHT - Bram van Hastenberg (20) doet al tien jaar aan atletiek bij U-track. Hij specialiseerde zich in onderdelen waar maar weinig atleten zich aan wagen: de veertien- en twintigkamp, snelwandelen en traplopen. Vorig jaar deed hij min of meer voor de grap mee op zes onderdelen van het NK atletiek. "Dik persoonlijk record gelopen op de vierhonderd meter." Dit jaar wil hij minimaal de halve finale halen op het NK vierhonderd meter sprint.

Wereldkampioen is wereldkampioen

De twintigkamp is een echte beproeving. Bram: "Als je op zondagavond, na negentien onderdelen in twee dagen, nog zin hebt in een tien kilometer, ben je wel een beetje gek." De onderdelen zijn acht hardloopafstanden, vier afstanden hordelopen, ver-, hoog- en polsstokhoogspringen, hink-stap-sprong, speer-, discus- en kogelwerpen en kogelslingeren. Bram: "Het springen moet je gewoon doorkomen. Dat zijn niet mijn onderdelen. Naast sprinten is kogelslingeren het leukste onderdeel. Je draait, wordt half meegetrokken, schreeuwt. Het is echt een gevecht." Ook werd hij wereldkampioen op de twintigkamp onder de twintig jaar. Hij streed tegen twee andere jongens. Bram: "Mensen zeggen dan 'oh, máár twee anderen!' Maar alle mensen die niet meedoen heb je al verslagen. Die zijn niet goed genoeg om de uitdaging aan te gaan. Dus wereldkampioen is wereldkampioen."

Amerikaanse studiebeurs

Toen hem een studiebeurs voor een Amerikaans college werd aangeboden, was hij door het dolle heen. "In Amerika weten ze pas echt wat trainen is. Laatst werd er op het WK indoor een wereldrecord gelopen. Een week later waren er drie schoolteams in Amerika die op een wedstrijd dat wereldrecord liepen. Zo hard trainen ze daar." Om daar te komen moet Bram studeren. Een volledig havo-diploma bleek te ambitieus in een jaar, maar met goede scores op de toelatingstesten en een aantal deelcertificaten kan het nog wel. Wat hij gaat studeren weet hij nog niet. "Iets waar ik zo min mogelijk voor hoef te leren en zo veel mogelijk kan sporten!" Maar eerst het NK vierhonderd meter sprint en de indoor veertienkamp. Dat laatste wordt spannend. "Eén tegenstander is best goed, maar ik ga gewoon voor die eerste plek."

Meer berichten