Logo stadsbladutrecht.nl


Foto: Johan Morgenstond

Keepster geniet na van EK titel

  Sport

Op het Lepelenburg in Utrecht, de plek waar ze normaliter langs fietst, werd ze nu voor duizenden Oranje supporters gehuldigd. Af en toe knijpt Sari van Veenendaal, de keepster van het Nederlands vrouwenvoetbalteam dat begin deze maand de Europese titel veroverde, zichzelf nog in de arm. "Het is nog steeds onwerkelijk. Het EK in eigen land is één grote droom geweest", zegt Van Veenendaal. Na een korte vakantie is de 27-jarige Utrechtse weer aangesloten in Londen bij haar club Arsenal en ter voorbereiding op het nieuwe seizoen.

UTRECHT - Op haar twaalfde jaar begon Sari van Veenendaal met voetballen bij VSV Vreeswijk in haar geboorteplaats Nieuwegein. Zoals vaak bij keepers, belandde ook zij bij toeval in het doel. "De keepster ging verhuizen. Ik werd gevraagd of ik het wilde overnemen. Aangezien we soms wedstrijden met 8-0 verloren, vond ik dat een goed idee. Niet dat we nu alles wonnen, maar ik kon in ieder geval niet een ander de schuld geven. Ik kan namelijk niet echt goed tegen mijn verlies", lacht ze. Van Veenendaal geeft daarmee direct haar karakter aan. "Ik ben iemand die met passie en met honderd procent inzet speelt. Dat heb al ik van jongs af aan. Als klein meisje ging ik met mijn vader mee naar De Galgenwaard, daar was ik fanatiek, maar ook wanneer ik op straat voetbalde. Ik was altijd in de weer, beter dan stilzitten en bovendien maakte het me beter. Door kritisch naar me zelf te blijven kijken, ben ik de speelster geworden die ik nu ben."

Haar passie was te zien tijdens de wedstrijden die het Nederlands elftal speelde tijdens het EK. In de poule werd van Noorwegen, Denemarken en België gewonnen. Daarna werden Zweden en Engeland naar huis gestuurd voordat Nederland in de finale in Enschede opnieuw Denemarken versloeg. "Heel bijzonder om in Enschede die halve finale en finale te spelen. Daar heb ik vijf jaar bij Twente gespeeld en dat voelde ook echt als een thuiswedstrijd", glundert ze.

Van Veenendaal kwam via VSV Vreeswijk en Saestum bij FC Utrecht terecht, de club uit haar stad. Ze heeft er nog steeds een woning. Bij FC Utrecht moest ze genoegen nemen met een reserverol zodat ze na twee seizoenen voor FC Twente koos. Met de Tukkers veroverde ze in haar eerste seizoen direct de landstitel. Het Nederlands elftal was de volgende stap. Nu is ze niet meer weg te denken onder de lat bij Oranje. "Bij het WK in 2015 zat ik nog op de bank, daar heb ik veel geleerd van Loes Geurts die toen eerste keeper was. Je kan voor jezelf nooit helemaal uitstippelen hoe het moet lopen. Mensen moeten het in je zien zitten, maar je moet ook zelf de juiste keuzes maken. Ik ben iemand die graag de touwtjes in handen wil hebben en altijd wil leren. Dat is nodig om de top te halen. Daarom heb ik gekozen voor Arsenal, weer een niveau hoger dan FC Twente."

Een goede keuze, want nu heeft ze in haar huis in Londen een canvas hangen van de huldiging. "Als team zaten wij in een emotionele rollercoaster waarbij we acht weken lang, vierentwintig uur per dag, met elkaar opgetrokken. Het teambelang is de sleutel geweest tot ons succes."

Reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox