Logo stadsbladutrecht.nl


Shanice van de Sanden geniet van de huldiging in 'haar' Utrecht. Foto: Johan Morgenstond
Shanice van de Sanden geniet van de huldiging in 'haar' Utrecht. Foto: Johan Morgenstond (Foto: Johan Morgenstond)

Europese huldiging in eigen stad voor Oranjeleeuwinnen Sari en Shanice

  Sport

Met een glimlach van oor tot oor genoot Shanice van de Sanden afgelopen maandag van de huldiging op het Lepelenburg in haar eigen Utrecht. Haar gezicht straalde eigenlijk drie weken lang tijdens het Europees Kampioenschap voor vrouwen dat de Oranje Leeuwinnen zondag glorieus wonnen door Denemarken in de finale met 4-2 te verslaan.

UTRECHT - De 24-jarige Shanice Janice van de Sanden, zoals ze officieel heet, groeide op in haar geboorteplaats Utrecht. Na haar eerste voetbalstappen gezet te hebben bij VVIJ maakte ze de overstap naar Saestum in Zeist. Daar werd ze al snel opgemerkt door FC Utrecht en zodoende maakte ze als 15-jarige de volgende stap richting Stadion De Galgenwaard. Het stadion waar zondag 16 juli heel Nederland haar leerde kennen.

Shanice van de Sanden werd matchwinner in het openingsduel van het EK door koppend voor de 1-0 te zorgen tegen Noorwegen. De vrouw, die niet zonder lippenstift aan een wedstrijd begint, zweepte continu het publiek op en liet zelf haar voeten en uiteindelijk ook haar hoofd spreken. "Fantastisch om zo belangrijk voor het team te zijn en dan ook nog eens in eigen stad", zei ze na dat duel.

Het sprookje duurde voort voor de Oranje Leeuwinnen. Alle poulewedstrijden, van respectievelijk Noorwegen (1-0), Denemarken (1-0) en België (2-1) werden gewonnen waarna in de kwartfinale ook Zweden met 2-0 aan de kant werd gezet. Vervolgens kruiste Oranje de degens met het sterke Engeland in de halve finale. Nederland won in Enschede ook dat duel, met liefst 3-0, zodat het zich mocht opmaken voor de finale in diezelfde stad. Voor bijna 30.000 toeschouwers werd in de Grolsch Veste, het stadion van FC Twente, ook de laatste horde genomen. "Ik ben zo trots op dit team. Geweldig om dit mee te mogen maken met al die supporters", zei Van de Sanden na afloop van de finale. "Dit is een droom die uit komt, zeker weten", glunderde ze. "Natuurlijk was het spannend maar in de tweede helft waren wij veel beter dan Denemarken. Dit is gewoon terecht", zei ze onbevangen.

Achter haar wist keepster Sari van Veenendaal eigenlijk niet hoe ze het feestje het beste kon vieren. De 27-jarige in Nieuwegein geboren maar in Utrecht opgegroeide keepster, lachte aan één stuk door. "Hier had ik niet van kunnen dromen. Het is een doelpuntrijke finale geworden tegen de best voetballende ploeg die we hebben getroffen dit toernooi", vatte ze het samen. De beste ploeg was uiteraard Nederland. Tijdens de huldiging op het Utrechtse Lepelenburg, waar de Oranje Leeuwinnen per boot aankwamen, werd dat huzarenstukje nogmaals onderstreept. "Terecht dat wij de Europees Kampioen zijn", glunderde Van Veenendaal.

Reageer als eerste
Meer berichten