'Start realisatie duurzame Busstalling Westraven'

  Politiek

UTRECHT - Vlakbij de P+R Westraven in Utrecht realiseert de provincie Utrecht de nieuwe, duurzame Busstalling Westraven. Daarvoor is opdracht gegeven aan G. van der Ven B.V. Aannemingsbedrijf uit Brakel. Op 16 mei tekenden gedeputeerde Dennis Straat en directeur Huibert van der Ven het contract voor de uitvoering van dit bouwproject.

De nieuwe stalling biedt plek aan ruim 185 bussen van U-OV en krijgt een duurzame energievoorziening en bijpassende inrichting met kantoor, werkplaats en parkeerruimte voor de medewerkers van het vervoerbedrijf. De provincie Utrecht heeft besloten deze stalling in eigen beheer te bouwen, zodat het openbaar vervoer vanaf deze strategische locatie nabij diverse uitvalswegen op de lange termijn goed wordt bediend.

Duurzame inrichting

De opdracht aan Van der Ven is het resultaat van een openbare Europese aanbesteding. Het aannemingsbedrijf kwam daarbij met de beste combinatie van prijs en kwaliteit uit de bus.

Belangrijk voor de provincie Utrecht is dat de nieuwe stalling méér wordt dan een functioneel gebouw. Het gebouw krijgt een duurzame inrichting: De werkplaats wordt slim ingericht, zodat de looproutes van chauffeurs en monteurs opmerkelijk kort en efficiënt zijn. Op het dak van de werkplaats komen zonnepanelen en bovenop het kantoor verrijst een groen dak. In de werkplaats wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van natuurlijk daglicht.

Opladen

Het groene karakter van deze locatie komt ook terug langs de zuid- en westzijde van het terrein nabij het kantoor van Rijkwaterstaat waar beplanting wordt aangebracht. In de gevel wordt hergebruikt hout verwerkt. Ook de aluminimum kozijnen bestaan uit gerecycled materiaal. Gedeelten van de constructie die een relatief korte levensduur hebben worden demontabel gebouwd, zodat deze snel en gemakkelijk kunnen worden vervangen.

In de busstalling worden straks ook de nieuwe elektrische bussen van U-OV gestald, onderhouden en opgeladen. Vanaf begin 2020 worden namelijk 55 nieuwe elektrische bussen ingezet voor de stads- en streekdienst. Daarmee zet provincie Utrecht een stap op weg naar een volledig schoon busvervoer in de provincie in 2028. De komst van de elektrische bussen stelt bijzondere eisen aan de energievoorziening en milieuvriendelijk onderhoud van het wagenpark en dus de stalling.

Optimaal gebruikersgemak

Gedeputeerde Dennis Straat: "We bouwen een bijzondere voorziening voor het openbaar vervoer die op een gunstig punt in Utrecht gelegen is aan tal van uitvalswegen. Om te beginnen komen bij de nieuwe stalling voorzieningen om schone, elektrische bussen op te laden en te onderhouden. Daarnaast worden de gebouwen zo geconstrueerd en ingericht dat hun levensduur optimaal wordt benut. Deze duurzame busstalling helpt ons de reizigers tot in lengte van dagen met goed OV te bedienen."

Directeur Huibert van der Ven: "Ik ben bijzonder trots dat wij als een van de eerste MKB aannemers in Nederland dit geïntegreerde civieltechnische én bouwkundige project gaan realiseren waarbij duurzaamheid een echte onderscheidende pijler was in de aanbesteding. Met ons ontwerp en de gekozen techniek realiseren wij een hoogwaardige stalling met optimaal gebruikersgemak en hoogwaardig comfort."

Vervolg

Nu het contract met Van der Ven is getekend, wordt een definitief ontwerp gemaakt van de nieuwe stalling. De parkeerstalling voor de U-OV bussen wordt als eerste in gebruik genomen in de zomer van 2020. Daarna volgen de onderhoudsvoorziening-en in de werkplaats. De busstalling is in december 2020 klaar voor gebruik.

Meer berichten
Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden