Nieuwe zuivering Overvecht actief

  Politiek

UTRECHT - De oude rioolwaterzuivering in Overvecht is definitief uit bedrijf genomen. Al het afvalwater in Utrecht wordt nu verwerkt door de nieuwe zuivering van waterschap De Stichtse Rijnlanden. Een ultramoderne installatie, die minder energie verbruikt, minder ruimte inneemt, minder geur verspreidt en meer en schoner water zuivert en levert.

Door Bert Nijenhuis

"De nieuwe zuiveringstanks werken met de Nereda-technologie, waarbij het water wordt gezuiverd door bacteriën in de vorm van slibkorrels", legt Kirsten Horst van De Stichtse Rijnlanden uit. "Rioolslib en het schoongemaakte water zijn makkelijk van elkaar te scheiden, doordat de slibkorrels naar de bodem zakken." Ondanks alle voordelen waren er tijdens de opstart van de nieuwe zuivering klachten over geurhinder. "Bij de overgang van oud naar nieuw ontstond er soms een geurpiek, wat natuurlijk vervelend voor de omgeving was", vervolgt Horst. "Uit diverse onderzoeken bleek dat de prestatie van de geurbehandeling onvoldoende was. Daarom hebben we op het terrein van de rioolwaterzuivering op diverse onderdelen geurfilters met een verhoogde capaciteit geplaatst. De geurbehandeling wordt op basis van die maatregelen nog definitief aangepast."

De sloop van de oude zuivering start eind 2019 en duurt naar verwachting ruim een jaar. "Voordat we daarmee kunnen beginnen, moeten we de installatie eerst helemaal leegzetten en schoonmaken. Daar is enige tijd mee gemoeid", licht Kirsten Horst van waterschap De Stichtse Rijnlanden toe. "Dit is nodig om te voorkomen dat er tijdens de sloop onaangename geuren vrijkomen. Bouwlogistiek gezien is het niet handig om eerder te starten, omdat er nog allerlei realisatieactiviteiten plaatsvinden op het zuiveringsterrein." Het oude bedrijfspand van de rioolwaterzuivering aan het Zandpad is al gesloopt. Het nieuwe entreegebouw/bedrijfsgebouw wordt gebouwd aan de kant van de Brailledreef. Horst: "Hier gaat het personeel van de rioolwaterzuivering werken en wordt ook ruimte gemaakt voor groepsexcursies. Het gebouw - dat voor de zomervakantie gereed is - wordt energieneutraal, gebruikt geen fossiele brandstof en krijgt een groen dak. Zo'n dak kan water vasthouden in periodes van hevige regenval en houdt extreme warmte langer uit het gebouw."

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden