Het woonhuis van Eduard Sanders in de Westerstraat (nu Hoog Catharijne), de herdenking vindt plaats op Catharijnesingel 40. Foto: Utrechts Archief
Het woonhuis van Eduard Sanders in de Westerstraat (nu Hoog Catharijne), de herdenking vindt plaats op Catharijnesingel 40. Foto: Utrechts Archief (Foto: Utrechts Archief)

Wederom Joodse huizen open op zaterdag 4 mei

  Politiek

Voor de vijfde maal gaan zaterdag 4 mei in Utrecht woningen van omgekomen Joodse stadgenoten open om hun verhalen niet te vergeten. Het merendeel van de adressen is nieuw.

UTRECHT -  "Er dienen zich ieder jaar weer nieuwe verhalen aan", zegt organisator Annemarie van den Brink, met Trea Scholten organisator van het geheel. Uitgangspunt vormt veelal het digitaal Joods Monument, waarin de informatie over alle Holocaustslachtoffers is samengebracht. Dit jaar wordt o.a. verteld over de Joodse eigenaar van de Pastoefabriek in Hoograven, Frits Loeb, die de oorlog overleefde, alsmede over Joodse werknemers van de fabriek. Spreker is Peter Sprangers van de Historische Kring Hoograven. In de voormalige synagoge aan de Springweg klinkt het verhaal van Joseph Wijnberg, de 'bevlogen oppervoorzanger' van de Joodse Gemeente. Op de Catharijnesingel wordt stilgestaan bij de fotograaf Eduard Sanders, op basis van onderzoek van twee examenleerlingen, Nina en Sarah. Verder wordt in het huis van schrijfster Ina Boudier Bakker aan de Oudegracht teruggedacht aan haar buren, het in Sobibor omgekomen artsengezin Perel, waarover Boudier Bakker schrijft. Sinds enkele jaren worden ook Huizen van Verzet in het programma opgenomen. Meer info op www.openjoodsehuizen.nl/Utrecht.

(Door Paul Hustinx)

Meer berichten