Groene abri's zuiveren lucht

  Politiek

UTRECHT - Mensen die op de bus wachten, merken er niets van. Voor omwonenden op hogere etages wordt het uitzicht wellicht wat groener. Iedereen die in Utrecht woont of verblijft moet echter gaan profiteren van het sedum dat deze en volgende maand op op zo'n driehonderd abridaken wordt aangebracht. Dit onderhoudsvriendelijke vetplantje zorgt voor een vermindering van fijnstof in de lucht. Nog eens honderd abridaken worden daarnaast voorzien van zonnepanelen.

Door Bert Nijenhuis

"Het contract voor haltevoorzieningen met oude aanbieder JCDecaux was afgelopen", vertelt gemeentewoordvoerder Jacqueline Rabius. "Nieuwe exploitant RBL kwam met het idee honderd abri's van zonnepanelen te voorzien en werkt daarin samen met Clear Channel. Deze abri's zonder reclamescherm, die door de hele stad staan, zijn daarmee zelfvoorzienend. Dat betekent dat met de jaarlijks opgewekte vijfduizend kilowattuur de eigen verlichting wordt gevoed." Op de abri's zonder zonnepaneel komt een sedum dak. "Dit concept wordt de komende jaren verder uitgebreid", weet Rabius. "Ook zullen veel abri's met een sedum dak een zonnepaneel erbij krijgen. De verkoeling van de plant zorgt voor een beter rendement van de zonnepanelen."

Nooit eerder is de vetplant sedum op grotere schaal gebruikt dan momenteel als dakbedekking voor drieduizend Utrechtse abri's. "Het is een duurzame bouwsteen voor klimaatadaptieve stedenbouw", licht gemeentewoordvoerder Jacqueline Rabius de keuze toe. "Die manier van bouwen is noodzakelijk vanwege de veranderingen in het klimaat. Denk maar aan de stijging van de temperaturen en het extreme weer. Sedum daken helpen bij het afvangen van fijnstof en het bergen van regenwater. Daarnaast zorgen ze voor verkoeling, waardoor het in de zomer een ideaal middel is om de hitte mee te bestrijden. Groene daken vergroten op vaak onbenutte plekjes de leefbaarheid in de stad en brengen ook nog eens de natuur en biodiversiteit terug. Insecten als bijen, vogels en vleermuizen; ze profiteren er allemaal van."

Subsidie

Het is dan ook niet verwonderlijk dat de gemeente het aanleggen van groene daken stimuleert. Bewoners kunnen hiervoor subsidie aanvragen via utrecht.nl/groendak.

Meer berichten