Ondernemers tegen coffeeshop; gemeente positief over plannen

  Politiek

UTRECHT - De komst van een coffeeshop naar bedrijventerrein Nieuw-Overvecht is een stap dichterbij gekomen. Het door een ondernemer ingediende voorstel hiervoor is door de gemeente Utrecht positief beoordeeld. Het plan zou met name goed passen in het spreidingsbeleid, dat pleit voor het realiseren van coffeeshops buiten woonwijken op locaties als bedrijventerreinen. Tot groot ongenoegen van Ondernemersvereniging Nieuw Overvecht (ONO).

Door Bert Nijenhuis

"Burgemeester Van Zanen heeft me persoonlijk gebeld om me op de hoogte te brengen", reageert ONO-voorzitter Simon Fortuyn. "Hij is slechts de boodschapper, maar wel van een slecht plan op het slechtst denkbare moment. Net nu het weer wat beter met Overvecht gaat, zou je met een coffeeshop het paard van Troje binnenhalen. Dergelijke ondernemingen trekken nu eenmaal verkeerde types aan." Fortuyn noemt drugsgebruik an sich en de verkeersonveiligheid als grootste minpunten. "Jongeren gaan zich in Overvecht nu al te buiten aan lachgas, wat eenvoudig te zien is aan al die patronen op straat. Dezelfde straat die ze geregeld als racebaan gebruiken. De komst van een coffeeshop zal dergelijk onverantwoord gedrag alleen maar verergeren."

Hoewel Overvecht op de goede weg is, moet er volgens Simon Fortuyn, voorzitter van Ondernemersvereniging Nieuw Overvecht (ONO), nog veel gebeuren om de leefbaarheid in de wijk te verbeteren. "Met name het middengebied is ernstig verouderd. Dat trekt door de lage huren louche bedrijfjes aan, waar wij als ondernemersvereniging geen contact mee krijgen. De gemeente zou daar eens een grondig kijkje achter de deuren moeten nemen."

Fortuyn zegt te begrijpen dat de gemeente wildgroei wil voorkomen door de coffeeshops meer te verspreiden. "Ik ben bovendien niet tegen coffeeshops, maar niet hier op dit moment. Er zijn voldoende alternatieven." De ONO-voorzitter zegt klaar te zijn voor juridische stappen. "Ik heb liever dat de gemeenteraad stoer genoeg is om alsnog toe te geven dat het een slecht plan is. Maar als het nodig is, hebben we een lange adem. We zullen om te beginnen een zienswijze indienen. Als dat niets oplevert, maken we de gang naar de rechtbank en desnoods naar de Raad van State."

Meer berichten