Utrechtse jongeren aan het woord in de Tweede Kamer

  Politiek

UTRECHT Maandag 15 april staat de Tweede Kamer weer bol van jonge energie. NJR organiseert dan voor de 24e keer het Nationaal Jeugddebat. He´t evenement waar jong Nederland haar politieke stem laat horen. Dit keer komen 111 jongeren uit heel Nederland samen om hun nauwkeurig voorbereide plannen aan de politici voor te leggen. 9 van hen zijn afkomstig uit Utrecht.

Het Nationaal Jeugddebat geeft ook dit jaar jongeren uit alle provincies van Nederland een stem, zodat zij met beleidsmakers kunnen bespreken wat voor hen belangrijk is. Minister de Jonge (VWS) opent het debat onder leiding van ondervoorzitter van de Tweede Kamer van Tellegen. Verschillende onderwerpen komen aan bod, van het debatteren over "Jongeren en Democratie" met minister Ollongren (BZK) tot "Klimaatverandering" met minister Wiebes (EZK).

Daarnaast zal er gedebatteerd worden over het thema "Sport" met Kamerleden van Nispen (SP) , Westerveld (GroenLinks) en Heerema (VVD) en komt "Privacy en Social media" aan bod met kamerleden Kuiken (PvdA) en Koopmans (VVD).
De dag wordt afgesloten met een open debat over "Kiezen voor je toekomst" met minister Van Engelshoven (OCW).


Deelnemende jongeren uit de provincie Utrecht komen uit: Utrecht, Houten, Bilthoven en Zeist

Jonge energie

Het aanstekelijke optimisme, de stuiterende energie en het denken in kansen van jongeren is voor de politici die deelnemen aan het Nationaal Jeugddebat altijd weer overrompelend. Het kan dus zomaar zijn dat zij overgaan tot verregaande toezeggingen, wat in het verleden ook regelmatig is gebeurd.

Voorbereidingen

Aan het Nationaal Jeugddebat gingen al vele debatten vooraf; in het najaar van 2018 vonden de Provinciale Jeugddebatten plaats, voorrondes waar uiteindelijk de deelnemers uit voortkwamen. De deelnemers komen uit alle provincies, van verschillende schooltypes en zijn van allerlei leeftijden en achtergronden. Zo zijn zij een representatieve afspiegeling van de Nederlandse jeugd. De jongeren droegen zelf de thema's aan waarover ze wilden debatteren en kregen op verschillende trainingsmomenten debatskills aangeleerd.

In de politiek wordt veel beslist voor jongeren, daarom zet NJR zich in om jongeren de kans te geven om mee te praten over zaken die voor hen belangrijk zijn. Het Nationaal Jeugddebat betrekt jongeren bij de politiek en hun frisse ideee¨n komen via dit project terecht zowel op nationaal als provinciaal en lokaal niveau.

NJR

NJR is de springplank van de nieuwe generatie. He´t jongerennetwerk van Nederland. Wij verbinden jongeren met hun sterke punten, met andere jongeren en met organisaties.

Kijk ook op www.njr.nl en www.jeugddebat.nl

Meer berichten