Het Speak Europe Festival zet Europa centraal in Utrecht

  Politiek

Veel jongeren zijn niet bezig met Europa en de Europese parlementsverkiezingen. Om daar verandering in te brengen organiseert Y Vote, met 15 studenten van studentenvereniging AEGEE-Utrecht, het Speak Europe Festival op zondag 10 maart.

UTRECHT - Dit festival is op zondag 10 maart van 13:00 uur tot 20:00 uur in de Centrale Bibliotheek Utrecht en de Winkel van Sinkel. Utrecht is een van de acht Europese steden met een dergelijke campagne.

Programma

Burgemeester van Utrecht, Jan van Zanen, opent het Speak Europe Festival. Burgemeester van Zanen over Speak Europe: "Lokale evenementen als Y Vote slaan een brug tussen Utrecht en Europa. Goed initiatief van 'onze' Utrechtse studenten, om jongeren te stimuleren direct de stap naar de stembus te maken. Van essentieel belang zelfs, voor een democratischer Europa." Na zijn speech volgen er verschillende lezingen, workshops, een Human Library, waarbij men in gesprek gaat met 'levende boeken' en een paneldiscussie over mensenrechten met o.a. Tweede Kamerlid Bram van Ojik (GroenLinks).

Naast informatie is er ook entertainment tijdens het Speak Europe Festival: de Breunion boys zingen over hun missie om Groot-Brittannië terug te winnen, het Bovenste Knoopje Open en singersongwriter Iris Weda zijn aanwezig. Ook is er kunst en theater: studenten van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht exposeren kunst over mensenrechten en studententoneelvereniging STUK speelt een zelfgeschreven theatervoorstelling over Europa. Verder zijn er nog films, is er karaoke, kan men meepraten over de duurzame ontwikkelingsdoelen en niet te vergeten is er eten.

Klimaatmars

Y Vote vindt het milieu ook erg belangrijk. Daarom organiseren zij, als onderdeel van het festival, een klimaatmars in Utrecht. Zo laten we op 10 maart zien dat ook Utrecht opstaat voor het klimaat.

Y Vote trainings evenement

Voorafgaand aan het Festival organiseert Y Vote van 6 maart tot 10 maart een trainingsevenement waarbij 40 jongeren vanuit heel Europa naar Utrecht komen. Zij leren tijdens dit evenement om zelf een campagne te organiseren in hun thuisland, zodat meer jongeren in heel Europa hun stem gaan laten horen. Op het Speak Europe Festival zijn zij ook aanwezig, onder andere bij de paneldiscussie.

Het Speak Europe Festival wordt georganiseerd in samenwerking met de Bibliotheek Utrecht.

Meer berichten