De Uithoflijn rijdt vanaf nu de hele dag door overdag testritten. Foto: Projectorganisatie Uithoflijn
De Uithoflijn rijdt vanaf nu de hele dag door overdag testritten. Foto: Projectorganisatie Uithoflijn (Foto: Projectorganisatie UIthoflijn)

Testritten Uithoflijn: trams rijden overdag

  Politiek

UTRECHT - Het project Uithoflijn gaat de laatste fase in. Om te ervaren wat er nodig is om straks dagelijks 34.000 reizigers te vervoeren, rijden de testtrams overdag steeds vaker. Er wordt geoefend op het rijden op de klok en trambestuurders worden getraind en voorbereid op allerlei voorkomende situaties. Op donderdag 28 februari gingen alle seinen op groen om dat mogelijk te maken. Die dag mochten de trams voor het eerst overdag rijden, zonder verkeersregelaars.

Er wordt zeker vijf maanden proefgereden zonder passagiers. De exploitatie start waarschijnlijk december 2019. Vanaf dat moment vervalt buslijn 12. De trams op de nieuwe lijn gaan dan rijden voor de reizigers onder het U-OV lijnnummer 22. Het beheer en onderhoud van de Uithoflijn is vanaf nu in handen van het trambedrijf van de provincie Utrecht. Gedeputeerde Dennis Straat en wethouder Lot van Hooijdonk verwelkomden de eerste testtram in Utrecht Science Park. Deze eerste rit overdag was een opleidingsrit. De komende tijd krijgen trambestuurders het laatste deel van hun opleiding: overdag rijden.

Meer berichten