Groene aanpak processierups in Utrecht

  Politiek

UTRECHT - Jeuk, huiduitslag, irritatie aan ogen en luchtwegen. De eikenprocessierups is een klein beestje met nog veel kleinere brandharen, die bij mens en dier gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken. Het aantal processierupsen nam de afgelopen jaren flink toe. In de maanden mei, juni en juli worden er ten opzichte van vorig jaar zelfs drie keer zoveel verwacht. Voor de gemeente Utrecht aanleiding extra maatregelen te treffen en wel op natuurlijke wijze.

Door Bert Nijenhuis

"Tot op heden gebruiken we altijd twee methodes om de eikenprocessierups te bestrijden", vertelt Rob Vermeulen, senior adviseur bomen bij de gemeente Utrecht. "Bomen waarin de eikenprocessierups vaak opduikt, bespuiten we meerdere malen met Xentari, een middel dat de beestjes doodt en het groen laat leven. Daarnaast zuigen we geregeld nesten weg." Omdat deze wijze veel tijd kost en de rups in aantal blijft toenemen, worden daar nu twee natuurvriendelijke bestrijdingsmethodes aan toegevoegd. Vermeulen: "Om te beginnen gaan we op tien locaties aaltjes uitzetten. Dat moet 's nachts gebeuren, want deze wormpjes kunnen niet tegen uv-licht. De aaltjes vreten de rupsen vervolgens van binnenuit op."

Naast aaltjes gaat de gemeente ook kool- en pimpelmezen inzetten als natuurlijke bestrijding tegen de eikenprocessierups. "Deze vogels eten de rupsen in alle stadia op en hebben geen last van de brandharen", weet Rob Vermeulen. "In de gemeente Westerveld zijn hier goede resultaten mee behaald." Om de meesjes te lokken, worden zestig vogelkasten opgehangen aan de Zandlaan bij Rhijnauwen en zestig aan de Brailledreef in Overvecht. "Studenten gaan deze monitoren", aldus Vermeulen. "De proef gaat drie jaar duren. De verwachting is dat het eerste jaar dertig procent van de kasten bewoond zal worden, waarna de populatie gestaag moet toenemen. In het ideale geval kunnen de natuurlijke vijanden het uiteindelijk alleen af. Tot die tijd blijven we ook op de oude manier bestrijden. Bomen overleven een rupsenplaag wel, maar de risico's voor mens en dier zijn ernstig. Deze rupsen vervellen wel zes keer en daarbij komen miljoenen brandharen vrij. Die zijn schadelijk voor de volksgezondheid, maar kunnen bijvoorbeeld ook in het veevoer terechtkomen."

Meer berichten