Verbod oplaten ballonnen Utrecht; PvdD hoopt op landelijke navolging

  Politiek

UTRECHT - In navolging van Den Haag en Den Bosch heeft ook Utrecht het oplaten van ballonnen verboden. Een door de Partij voor de Dieren (PvdD) geïnitieerde motie hiertoe werd donderdag aangenomen door de gemeenteraad. PvdD-raadslid Maarten van Heuven is opgetogen én strijdbaar. "Nu nog een landelijk verbod!"

Dieren met ballonnen in of om hun lichaam; Stichting Dierenambulance Utrecht wordt er volgens Van Heuven geregeld mee geconfronteerd. "Onze werkgroep heeft tijdens 'cleanups' veel ballonnen gevonden in onder meer het Julianapark en Griftpark. In Utrecht opgelaten ballonnen brengen ook elders ernstige schade toe." Op landelijk en Europees niveau wordt er nauwelijks iets tegen gedaan, zo constateert het PvdD-raadslid. "Vorige week hebben leden van het Europees Parlement ballonnen opgelaten om aandacht te vragen voor orgaandonatie, terwijl ze net hadden besloten wegwerpplastics te verbieden. Daarom is het goed een lokaal verbod uit te dragen richting de landelijke en Europese overheid. We zien gelukkig dat de maatschappelijke bewustwording over de negatieve gevolgen van zwerfafval op dieren, natuur en milieu toeneemt."

De Partij voor de Dieren (PvdD) strijdt niet alleen tegen het oplaten van latex ballonnen, maar wil ook herdenkingsballonnen, vuurballonnen, gelukslampionnen en wensballonnen uit de lucht weren. "Er zijn wat ons betreft geen alternatieven", verklaart raadslid Maarten van Heuven. "Ook biologische ballonnen doen er jaren over om afgebroken te worden. Als een dier erin stikt, heeft het er sowieso niets aan dat het nog een paar jaar duurt voordat de ballon is verteerd. Gelukslampionnen veroorzaken brandgevaar en papier breekt evenmin snel af. We zijn tegen alle vormen van lucht-, grond- en watervervuiling. "

Van Heuven erkent dat de PvdD landelijk ballonnen heeft gebruikt bij demonstraties. "Maar die gingen nooit de lucht in. We zijn ook niet per se tegen ballonnen, zolang ze maar goed worden opgeruimd of weggegooid en dus niet de lucht ingaan. In Utrecht gebruiken we bij demonstraties sowieso alleen borden, spandoeken en banners met teksten die van toepassing zijn op het onderwerp waar we op dat moment tegen demonstreren."

Door Bert Nijenhuis

Meer berichten