Foto: Aneo Koning

Petitie in Lunetten voor behoud Theaterzaal Musketon

  Politiek

Dat er zorgen waren over de toekomst van de grote theaterzaal van Wijkcentrum De Musketon was al bekend na de informatieavond van enkele weken terug, maar inmiddels zijn buurtbewoners ook een petitie gestart richting gemeentelijke beslissers voor het behoud van deze zaal als theaterzaal met alle voorzieningen die daarbij horen.

UTRECHT - In de voorliggende eerste schetsen van de gemeente voor de te verbouwen Musketon blijft de zaal wel bestaan, wordt de zaal zelfs het hart van het gebouw, maar de ruimte moet tevens dienst moet doen als ontmoetings-, bar- en eetruimte. Nu ligt de bar, de 'foyer' tijdens theatervoorstellingen, buiten de zaal en vinden eetactiviteiten ergens anders plaats waardoor activiteiten elkaar niet in de weg zitten en gemakkelijk na elkaar georganiseerd kunnen worden.

De voorstellen van de gemeente zijn gebaseerd op de gedachte het gebouw maximaal efficiënt in te richten, wat zover gaat dat zelfs het podium als vergaderruimte dienst moet kunnen doen. De initiatiefnemers van de petitie hebben hier hun twijfels bij. "Weliswaar blijft de theaterruimte op papier behouden, maar we maken ons zorgen of dit in de praktijk wel haalbaar is zonder dat het gevolgen heeft voor de capaciteit, faciliteit en kwaliteit voor de huidige programmering."

Zij begrijpen de zoektocht naar efficiëntie, maar wijzen erop dat er nu al veel verschillende activiteiten plaatsvinden. In het petitiebijschrift herinneren zij college en raad eraan dat dit veelal buurtinitiatieven betreft die zorgen voor 'verbinding in de wijk'. Voor deze activiteiten moet 'passende ruimte' beschikbaar blijven, vinden zij, en dat betekent behoud van de zaal inclusief zijn faciliteiten als podium, balkon, licht, geluid en speciale vloer.

De petitie had al in minder dan twee dagen 500 ondertekenaars en begin deze week stond de teller alweer op 817 ondertekenaars. BOL-voorzitter Hein van Kruysdijk merkt op dat 'in principe is toegezegd dat alle faciliteiten, inclusief theaterzaal, behouden zullen blijven'.

Door Paul Hustinx

Meer berichten