Brexit biedt stad Utrecht mogelijkheden

  Politiek

Utrecht hoopt dat als gevolg van de Brexit meer bedrijven uit het Verenigd Koninkrijk en de rest van de wereld zich in de Domstad zullen vestigen. De gemeente gaat daartoe contact zoeken met ondernemingen die vestigingen op het Europese vasteland willen openen, zo vertelt woordvoerder Matthijs Keuning. "Dat doen we via specialistische research, waarbij we kijken naar het bedrijf, het product, de toegevoegde waarde voor Utrecht en de mogelijke verbintenissen met andere bedrijven."

Door Bert Nijenhuis

UTRECHT - Vanwege de aanstaande Brexit verzekerde Amsterdam zich onlangs al van de komst van het Europese Medicijnenagentschap (EMA). Van competitie tussen Nederlandse steden is volgens Keuning echter geen sprake. "Je kijkt naar wat het beste past bij het bedrijf en jouw regio. Utrecht staat bijvoorbeeld goed aangeschreven in gezond stedelijk leven en zet zich in voor duurzaamheid. We bekijken wat een bedrijf kan bijdragen aan de CO2-reductie en of het zich ecologisch kan verantwoorden en natuurlijke energiebronnen gebruikt. Ook de IT-sector en innovatie worden steeds belangrijker. De centrale Europese ligging en bereikbaarheid en zijn uiteraard krachtige punten voor Utrecht."

Gezondheidszorg en IT zijn de sectoren waarin Utrecht buitenlandse bedrijven het meest te bieden heeft. "Er zetelen hier diverse gezondheidsorganisaties en -instanties", verklaart woordvoerder Matthijs Keuning. "De komst van European Medicines Agency naar Amsterdam heeft een positieve uitstraling voor farmaceutische bedrijven en de vraag naar labruimte neemt toe. Universiteiten creëren aansluitingen en boeken wetenschappelijke doorbraken. Utrecht gaat flink op IT inzetten. De Merwedekanaalzone wordt het Smart City-gebied van Utrecht. Ook in andere wijken zullen IT-toepassingen als eHealth, mobility, connectivity en solarenergy geïnstalleerd worden." Volgens Keuning is Utrecht goed voorbereid op de komst van internationale bedrijven. "We werken momenteel aan nieuwbouw voor de internationale school. Als er meer behoefte aan internationaal onderwijs blijkt te zijn, gaan we hierover in gesprek met de schoolbesturen." En als de Brexit alsnog afketst? "Dan komen de opgedane contacten en kennis altijd nog goed van pas."

Meer berichten