De Vlaamse Toren die in de avond vaak als onveilig wordt ervaren. Zicht op de hoek waar TivoliVredenburg een extra ingang wil maken. Foto: Paul Hustinx
De Vlaamse Toren die in de avond vaak als onveilig wordt ervaren. Zicht op de hoek waar TivoliVredenburg een extra ingang wil maken. Foto: Paul Hustinx (Foto: Paul Hustinx)

'Doodse uitstraling steegjes rondom TivoliVredenburg'

  Politiek

Al enige tijd leeft er onvrede over de doodse uitstraling van de steegjes rondom TivoliVredenburg met hun gesloten gevels. De gemeente is intussen al begonnen om samen met bewoners van het naastliggende complex, HC-eigenaar Klépierre en TivoliVredenburg te kijken naar de beste oplossingen om deze straatjes te verlevendigen.

Door Paul Hustinx

UTRECHT - Concrete oplossingen zijn er nog niet, maar bomen, terrasjes of overkapping behoren tot de mogelijkheden.
Na de zomer wil men een eerste schets gereed hebben. De kwestie kreeg onlangs nog een extra impuls toen (Tivoli)Vredenburg-architect Herman Hertzberger zich er in zijn lezing ter gelegenheid van 40 jaar Grote Zaal over uitliet. Ook hij kwam tot de conclusie dat de uitstaling van steegjes op alle punten in strijd is met wat hij ooit met de zaal had beoogd: 'vreselijk treurig'.

Maar met visioenen van 19e-eeuwse Parijse passages zag hij hier ook mogelijkheden. Zouden we de steegjes niet in zoiets 'kunnen omtoveren', vroeg hij zich af, waarna hij een daverend applaus oogstte.

Bomen en terrasjes

Behalve aan overkapping denkt hij hier aan bomen en terrasjes - 'daar valt best wel iets te exploiteren'- , lichtte hij later in het AD toe, en bood meteen aan een ontwerp te maken.

TivoliVredenburg is er ook al mee bezig. Naast verlevendiging van de steegjes denkt men ook aan een extra entree op de hoek aan het Vredenburgplein, dit als verbinding met de binnenstad. "Nu staan we een beetje met de rug naar de stad", zegt woordvoerder Lieke Timmermans.

'Steegjes veiliger en aangenamer'

De steegjes wil men veiliger en aangenamer maken door allereerst de fietsen te verwijderen. Vervolgens kan worden gedacht aan overkapping of groen. Terrasjes liggen wat moeilijker vanwege het gebrek aan zon, vermoedt Timmermans. Ook winkels kunnen positief bijdragen, maar dat laat Tivoli graag over aan Klépierre, met wie men 'heel prettig' samenwerkt in de overleggroep.

Meer berichten