Uithoflijn. Foto: Projectorganisatie Uithoflijn
Uithoflijn. Foto: Projectorganisatie Uithoflijn (Foto: Projectorganisatie UIthoflijn)

Uithof wordt Science Park, ook kritiek op besluit

  Politiek

Het is het college gelukt een meerderheid te krijgen voor het omdopen van De Uithof tot Utrecht Science Park. Onlangs hadden de sceptici nog de overhand.

UTRECHT - Belangrijkste verschil? De toen twijfelende coalitiefracties GroenLinks en ChristenUnie zijn om. CU'er Wijmenga, eerder beargumenteerd tegenstander, geeft toe dat naast gevoeligheid voor argumenten vóór ook coalitieloyaliteit meespeelt: 'je moet elkaar soms iets gunnen'. GL, vooral gevoelig voor het bebordingsargument - USP kan 'echt niet' op de borden zonder naamswijziging, aldus het college - zou een Engelse naam in plaats van een historische naam niet zelf hebben verzonnen, maar wilde twee dingen terug voor haar weerzin: dat 'De Uithof' terugkeert in het gebied als naam van een gebouw, plein of straat, en dat de bewonerswens om betere voorzieningen, behalve een supermarkt ook een buurtteam, gehonoreerd wordt. Beide moties kregen ruime steun, ook van de wethouder. PvdA en SP zeiden de denkwijze van GL niet te kunnen volgen. Student&Starter eiste een bewonerspeiling, om principiële redenen en omdat een snel eigen onderzoekje 70% voor de naam Uithof en maar 15 procent voor USP liet zien. De wens kreeg geen meerderheid, maar wel steun van de PvdA. Deze partij blijft kiezen voor 'De Uithof'. "We hebben afgesproken dat het echt een wijk wordt", zegt PvdA'er Van der Zweth; "'Science Park' klinkt niet alsof er mensen wonen."

Gelijksoortig redeneert geograaf Josse de Voogd. 'Het gebied kan meer worden dan een onderzoekscentrum', zegt hij, een dynamische stadswijk met ruimte voor wonen en recreatie. Daarbij past 'De Uithof' beter. Op die 'Uithof' kunnen de daar werkzame instituten en bedrijven zich dan presenteren als 'Utrecht Science Park'. Ook voor het ziekenhuis waar veel gewone mensen werken en waar patiënten liggen die bezoek krijgen uit de stad vindt hij 'De Uithof' passender dan een Engelse naar internationalisering verwijzende naam.

Door Paul Hustinx

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden