Nijntje niet naar Leidsche Rijn, maar wil uitbreiding binnenstad

  Politiek

UTRECHT - Met een nijntje museum dat uit zijn jasje groeit en Leidsche Rijn Centrum dat nog op zoek is naar een 'culturele trekker van formaat', was het voor de VVD Utrecht een simpel optelsommetje. De fractie stelde voor het museum van de Utrechtse binnenstad naar Nederlands grootste Vinex-wijk te verhuizen. Een meerderheid in de gemeenteraad zag echter niets in het 'proefballonnetje' en de motie werd verworpen.

Bij het nijntje museum is het nieuws voor kennisgeving aangenomen. "Voor ons is een verhuizing nooit aan de orde geweest", verklaart Jacqueline Rutten, hoofd publiek en informatie. "De VVD heeft ons vooraf ook niet over het plan ingelicht. Het is ons via de media ter ore gekomen, dat zegt wel genoeg." Dat het museum uit het jasje groeit, is volgens Rutten wel waar. "We kunnen nu al concluderen dat we dit jaar meer bezoekers gaan trekken dan vorig jaar. Dit succes maakt uitbreiding wenselijk en dat gaan we nu onderzoeken. De mogelijkheden zijn er in elk geval. Er is een aantal jaren terug weloverwogen gekozen voor een verbinding tussen het nijntje museum en het Centraal Museum. Een uitbreiding ter verbetering van wat er al is neergezet, is derhalve een logischer keuze dan een verhuizing."

Het nijntje museum zit aan de Agnietenstraat op een ideale locatie, zo vindt Jacqueline Rutten. "Bezoekers kunnen hier ook kennis maken met het Museumkwartier en andere culturele instellingen en bezienswaardigheden. Het zou jammer zijn als mensen bijvoorbeeld in Leidsche Rijn het nijntje museum zouden moeten bezoeken en vervolgens niets van de binnenstad zien. Ook zouden de bedrijfsmatige voordelen wegvallen, die de verbinding tussen het nijntje museum en het Centraal Museum bieden."

Beide musea willen wel vaker Utrechtse wijken bij kunstprojecten in de openbare ruimte gaan betrekken. Rutten: "Zoals de muurschilderingen rondom de tentoonstelling 'Utrecht, Caravaggio en Europa' in Kanaleneiland en Overvecht. We hebben aan de hand van kunst interviews tussen bewoners van Overvecht en AZC Einstein georganiseerd. Voor een tentoonstelling over Hoog Catharijne en Kanaleneiland in 2019 werken we ook intensief samen met bewoners. Uiteraard gaan we ook graag over samenwerking in gesprek met Leidsche Rijn."

Door Bert Nijenhuis

Meer berichten