Logo stadsbladutrecht.nl

'Utrecht, Amsterdam, Rotterdam en Den Haag moeten opgaan in Randstadmetropool'

  Politiek

Om de concurrentie met andere Europese metropolen aan te gaan, moeten Utrecht, Amsterdam, Rotterdam en Den Haag opgaan in een Randstadmetropool. Dat advies heeft internationaal vastgoedadviseur Cushman & Wakefield uitgebracht aan burgemeester Van Zanen, die tevens voorzitter is van de Vereniging Nederlandse Gemeenten.

Door Bert Nijenhuis

UTRECHT - Het voorstel is met de nodige scepsis ontvangen, vooral omdat de nieuwe gemeente Nieuw Amsterdam zou moeten gaan heten. "Het gaat niet om de naam", verklaart Ingrid Wallisch namens Cushman & Wakefield. "Nieuw Amsterdam is een werknaam om het debat uit te lokken. Hoewel Amsterdam een sterk wereldmerk is, kan er altijd een andere naam worden gekozen." Waar het volgens Wallisch wel om gaat, is dat de Randstad achter de feiten aanloopt. "Kijk naar de Utrechtse en Amsterdamse woningmarkt, of de bereikbaarheid en mobiliteit. Bij een meer ambitieuze planning kunnen de steden serieus gaan samenwerken. Utrecht, Rotterdam en Den Haag gaan nu het liefst de concurrentie aan met Amsterdam, terwijl het zoveel verstandiger is de krachten te bundelen. De vier steden kunnen zich daarbij richten op waar ze het best in zijn en ook hun identiteit behouden. Gebruik complementariteit en maak het geheel sterker. Goed voor deze steden, maar zeker ook voor Nederland!"

Wat Cushman & Wakefield betreft is een Randstadmetropool geen keuze maar bittere noodzaak. "Als andere stedelijke gebieden in Europa sterker worden, zal Nederland minder relevant en welvarend worden", voorspelt woordvoerder Ingrid Wallisch. "In dat geval kunnen we onze kwaliteiten niet behouden, het sociaal stelsel niet op peil houden en ontstaan er problemen met het pensioenstelsel. En dat terwijl er kansen liggen om Nederland beter te maken, met een hogere kwaliteit van leven en minder ongelijkheid."

Wallisch verwacht niet dat een Randstadmetropool ten koste zal gaan van groen en milieu. "Juist in die vorm kun je optimaal bovenstedelijk regie gaan voeren in een gebied waar al ruim vijf miljoen mensen wonen." Zover is het voorlopig nog niet, maar het debat is volgens Wallisch begonnen. "Hopelijk komt er een onderzoek, dat gaat leiden tot een breder draagvlak. Die Randstadmetropool komt er sowieso, omdat we de kwaliteit van Nederland alleen kunnen behouden als we meeveranderen met de wereld om ons heen. De vraag is hoe lang het nog gaat duren en welke vorm eraan gegeven zal worden."

Meer berichten