Logo stadsbladutrecht.nl

PvdA pleit voor gratis water op festivals in Utrecht

  Politiek

Tropische temperaturen en een tekort aan drinkwater. Een ongelukkige combinatie die echter kenmerkend is geworden voor festivals in en om Utrecht. Voor de Utrechtse PvdA-fractie aanleiding bij het college aan te dringen om op toekomstige festivals gratis water te laten verstrekken.

Door Bert Nijenhuis

UTRECHT – De druppel die de emmer voor de PvdA deed overlopen, was onlangs het gebrek aan drinkwater op het Central Park Festival. "Mensen die het geluk hadden een flesje water te bemachtigen, moesten daar zes euro voor neertellen", reageert fractievoorzitter Rick van der Zweth. "Dat is even duur als twee biertjes of een mixdrankje. Door te verplichten gratis water aan te bieden, voorkom je dat er op een dergelijke manier geld wordt verdiend aan water. Beschikbaar water is noodzakelijk voor festivalgangers. Zeker als het verboden is om het zelf mee te nemen. Daarbij willen we voorkomen dat mensen op het drinken van water gaan besparen omdat een biertje goedkoper is." Tijdens het laatste Bevrijdingsfestival in Utrecht was drinkwater vooral slecht te vinden, zo heeft Van der Zweth geconstateerd. "Dit kan worden verbeterd door duidelijke borden en verschillende waterpunten over het park te verspreiden. Maar belangrijker nog: door het gratis te maken, wordt het voor alle bezoekers een vanzelfsprekendheid dat er water te vinden is."

Niemand zal tegen het verstrekken van gratis water op festivals zijn, zoals de PvdA Utrecht heeft voorgesteld. Maar hoe moet daar vorm aan worden gegeven en wie draagt de kosten? "Het kan bijvoorbeeld een verplicht onderdeel worden bij het verlenen van een vergunning", beredeneert fractievoorzitter Rick van der Zweth. "Dan worden festivals zelf verantwoordelijk hier op een goede manier invulling aan te geven. Dat kan bijvoorbeeld met fonteintjes, gratis water bij de bar of het uitdelen van flesjes. Het belangrijkste is dat bezoekers, zeker als ze al de nodige biertjes op hebben, voldoende water kunnen krijgen."

Wie zes euro voor een flesje neertelt, is ongetwijfeld wijs met water. Wordt bij gratis verstrekking verspilling niet in de hand gewerkt? "Ik kan me voorstellen dat je daarom liever gratis bekertjes aan de bar uitdeelt dan overal kranen plaatst", aldus Van der Zweth, die voorstander is het verplicht gratis verstrekken van water in alle nieuwe vergunningen op te nemen. "Festivals die de vergunning al hebben, kunnen natuurlijk alvast mooie sier maken door gratis water te gaan aanbieden."

Meer berichten