Logo stadsbladutrecht.nl


De gemeente Utrecht wil het belang van het melden van verdacht gedrag onder de aandacht brengen. Foto: gemeente Utrecht
De gemeente Utrecht wil het belang van het melden van verdacht gedrag onder de aandacht brengen. Foto: gemeente Utrecht (Foto: Politie)

1-1-2-Meldingen onmisbaar voor Utrechtse politie

  Politie

Een man bestudeert auto's in de straat. Iemand klimt in een donkere steeg over een schutting. Wat doe je als toeschouwer? Niets is simpeler en nuttiger dan op dat moment even 1-1-2- bellen. Maar doen we dat ook? Helaas nog te weinig, zegt Utrechtse politiecentralist Jornt Holwerda. "Maar meldingen zijn een onmisbare schakel in ons politiewerk."

UTRECHT - De chef van dienst weet als geen ander hoe het eraan toegaat op de meldkamer van de politie wanneer daar bij de centralisten via 1-1-2 telefoontjes binnenkomen van oplettende bewoners. De Utrechtse locatie van het Operationeel Centrum Midden-Nederland verwerkt meldingen verdeeld uit drie clusters: Utrecht Stad, Utrecht West en Utrecht Oost. De centralisten, minimaal twee per district, zetten de meldingen in het computersysteem en sturen de politie op straat aan. De clusters kunnen elkaar ook aanvullen wanneer dat nodig is. "Bij een overval in de stad krijgen we bijvoorbeeld in korte tijd veel telefoontjes. Dan kunnen de centralisten van West en Oost assisteren."

Details zijn belangrijk

De centralist probeert zoveel mogelijk concrete informatie van een melder te krijgen. "Kentekens, automerken, een muts met een gele streep..daar kunnen we veel meer mee dan wanneer we alleen maar weten dat de verdachte een zwarte jas met een bontkraag droeg, wat vaak voorkomt." De politie op straat kan met meer gedetailleerde gegevens gerichter in actie komen, wat de kans op slagen groter maakt. "Maar bewoners hoeven nooit te twijfelen aan de waarde van hun informatie. Iedere bijdrage kan een bruikbaar puzzelstukje zijn en iedere melding nuttig."

Melden heeft altijd zin

"De meldingen geven ons een beeld van wat er ergens speelt. Een melding over een poging tot inbraak zegt nog weinig, maar als er in korte tijd veel meldingen op dezelfde plek hierover binnenkomen, kunnen we als politie gericht actie op die locatie ondernemen. Zo is er een grotere kans op een 'heterdaad'."

In het weekeinde en 's avonds is het vaak spitsuur op de meldkamer, maar ook doordeweeks gaat er geen uur voorbij zonder meldingen. Toch ervaren mensen melden via 1-1-2 doorgaans nog als een grote stap. En dat is jammer, zegt Jornt. "Meldingen zijn vaak het begin van een opsporingsonderzoek en een onmisbare schakel in ons politiewerk. Bewoners zijn onze ogen en oren op straat." Natuurlijk is het zo dat de politie niet bij elke melding binnen tien minuten ter plaatse kan zijn. "Maar elke melding heeft onze aandacht. En de collega's op straat proberen achteraf altijd te laten weten aan de melder wat er met een melding is gebeurd."

Meer berichten