Bootcamp en verspillingsvrij koken


Dit jaar houdt LekkerBoer voor het eerst een Foodcamp in Utrecht: op 17 september in De Meern. 
(Foto: LekkerBoer)
Dit jaar houdt LekkerBoer voor het eerst een Foodcamp in Utrecht: op 17 september in De Meern. (Foto: LekkerBoer) (Foto: )

Bootcamp en verspillingsvrij koken

  Nieuwsflits

Utrecht - In 2019 nam LekkerBoer het initiatief om van het voedselverhaal een avontuur te maken op een boerenerf. Lekker naar buiten, kinderen met ouders, voor een gezonde leefstijl. Dit jaar organiseren boeren en tuinders opnieuw een serie Foodcamps op het erf samen met LekkerBoer. Dit jaar voor het eerst ook in Utrecht.

Naast deze wekelijkse evenementen voor kinderen en ouders in voor- en najaar, worden Foodcamps ook georganiseerd voor scholen. Beide waren grotendeels in het voorjaar gepland, maar zijn verplaatst naar het najaar in verband met corona. Alle Foodcamps zijn buiten en helemaal coronaproof.
“Het zijn spannende tijden voor onze boeren, partners uit de horeca, sport en kinderopvang. We roepen dan ook iedereen op om de lokale ondernemers te steunen.
We zijn blij dat zowel boeren als partners na de zomer wederom meedoen om kinderen en ouders te trakteren op een Foodcamp bij hen in de buurt”, aldus Judith de Rijk van LekkerBoer.

LekkerBoer wil bijdragen aan een gezonde en duurzame leefstijl. Door kinderen letterlijk in beweging te brengen voor hun eten, op de plek waar het ‘gemaakt’ wordt. Op een boerderij en tuinderij komen alle aspecten van een gezonde en duurzame leefstijl samen. Gezonde voeding, bewegen in de buitenlucht en contact met alles wat leeft op en rond het boerenerf.

Voedselverspilling

Nieuw dit jaar is dat voedselverspilling onder de aandacht wordt gebracht in het oogst- en kookonderdeel van de Foodcamp, in navolging van de nationale verspillingsvrije week.
Een belangrijk thema voor een duurzame leefstijl waar verschillende partners van de Foodcamp, zoals Rabobank, BSO Wijs en Flynth zich al langer sterk voor maken.

Foodcamps worden ook georganiseerd voor scholen en kinderopvang. Niet alleen voor basisonderwijs, maar ook voor voortgezet onderwijs en mbo. Hiervoor is subsidie vanuit het landelijke programma Jong Leren Eten (JLE) beschikbaar, en te combineren met het Gezonde School programma. JLE is een landelijk programma van de ministeries LNV en VWS waarin rijk, provincies, onderwijs en maatschappelijke organisaties samenwerken. Het doel is om kinderen te leren hoe voedsel geproduceerd wordt en hoe zij zelf gezonde en duurzame keuzes kunnen maken én toe kunnen passen. De Foodcamp wordt door JLE als een van de inspiratievoorbeelden gepresenteerd.

Lokale partijen

LekkerBoer verzorgt de organisatie van de Foodcamps. Daarbij werkt ze nauw samen met deskundige partners. Zo verbindt elke Foodcamp lokale partijen op het gebied van een gezonde en duurzame leefstijl. In een rondje over het erf laat boerin Marije Klever van boerderij Meernse Melk zien hoe melk ‘geoogst’ wordt en wat hier allemaal voor nodig is. Kinderen mogen de koeien en kalfjes aaien en melk, eieren, fruit en groenten oogsten.

Een kok van een restaurant uit de regio maakt samen met kinderen en ouders een gerecht klaar met de producten van de boerderij in de LekkerBoer foodtrailer, een verspillingsvrije maaltijd. Ouders hoeven thuis niet te koken.

Bootcamp

Sport op Maat neemt de deelnemers mee in een kind-ouder bootcamp over het erf en door de weilanden. BSO Wijs doet mee en en begeleidt de groepen tijdens de verschillende onderdelen. De Foodcamp wordt ondersteund door bedrijven uit de voedselketen, leveranciers en afnemers van de boerderij, naast Rabobank ook voerleverancier De Samenwerking en adviseur Flynth.

Waar en wanneer: op 17 september bij melkveebedrijf Meernse Melk, Meerdijk 61 in De Meern, vlakbij Leidsche Rijn. Op de website www.lekkerboer.nl/foodcamp is meer informatie te vinden en een overzicht van alle Foodcamps. Kinderen kunnen zich aanmelden met hun ouders voor de Foodcamp via www.lekkerboer.nl/foodcamp. De prijs is 7,50 euro per persoon.

LekkerBoer wordt georganiseerd door mensen die zelf zijn opgegroeid op de boerderij en graag willen dat zoveel mogelijk kinderen en jongeren ook lekker kunnen genieten, ontdekken en proeven van het boerenland.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden