<p>De opmars van de Polar Bears werd massaal gevierd door de Utrechtse bevolking. Langs de hele route verzamelden zich duizenden mensen.</p>

De opmars van de Polar Bears werd massaal gevierd door de Utrechtse bevolking. Langs de hele route verzamelden zich duizenden mensen.

(Foto: Het Utrechts Archief/C. Raue sr.)

Burgemeester herdenkt bevrijding van Utrecht

  Nieuwsflits

Utrecht - De viering van de bevrijding van de stad Utrecht op 7 mei zal ook dit jaar als gevolg van de corona-maatregelen een bescheiden karakter hebben. De viering gebeurt traditiegetrouw bij het monument van de Polar Bear in het Hogelandsepark in Utrecht-oost.

Daar marcheerden 76 jaar geleden de leden van de 146e Infanterie Brigade van het eerste Canadese legerkorps en de leden van de 49e Britse Infanterie Divisie, onder hun bijnaam de Polar Bears, via de Biltstraat de stad binnen. Burgemeester Sharon Dijksma herdenkt op 7 mei de bevrijding door het leggen van een bloemstuk bij de Polar Bear. Dat gebeurt tijdens een besloten bijeenkomst, waarbij geen publiek wordt uitgenodigd. Het Utrechts Comité 4 Mei-Herdenking roept Utrechters op om als zij zelf bloemen willen leggen bij het monument daarbij de coronaregels in acht te nemen. 

De bevrijding van Utrecht volgde twee dagen na de capitulatie op 5 mei. De bevrijding van Utrecht op 7 mei werd nog overschaduwd door een grote schietpartij bij het Rosarium, waarbij tien leden van de Binnenlandse Strijdkrachten om het leven kwamen toen zij op een grote groep Duitse soldaten stuitten, vlak voordat de bevrijders de stad binnenkwamen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden