<p>Het Bevrijdingsfestival Utrecht vindt dit jaar online plaats. Het programma wordt uitgezonden vanuit TivoliVredenburg.</p>

Het Bevrijdingsfestival Utrecht vindt dit jaar online plaats. Het programma wordt uitgezonden vanuit TivoliVredenburg.

(Foto: Bevrijdingsfestival Utrecht)

Bevrijdingsfestival: online programma

  Nieuwsflits

Utrecht - “Het liefst hadden we het Bevrijdingsfestival traditiegetrouw groots gevierd op 5 mei in Park Transwijk. Maar corona of niet: vrijheid zullen we vieren. Dit keer met een online programma uitgezonden vanuit TivoliVredenburg van 10.00 tot 21.30 uur. De hele dag kan het publiek het online programma volgen via www.bevrijdingsfestivalutrecht.nl.”

Het festival kent een brede opzet en biedt naast muziek een variëteit aan (interactieve) programma-onderdelen rond de thema’s van 5 mei.

Manja Kerstholt, Directeur Bevrijdingsfestival Utrecht: “Omdat wij ook dit jaar geen fysieke editie van ons festival kunnen organiseren, hebben wij gekeken hoe wij een zo’n diverse mogelijk online editie konden maken met voor ieder wat wils. En dat is denken we wel gelukt.” In de ochtend is er van 10.00 tot 13.00 uur speciaal voor de kleine kijkers het kinderprogramma. Samen met de Bibliotheek Utrecht wordt er geknutseld en voorgelezen. Circus DIEDOM geeft een optreden om je kennis te laten maken met haar Utrechtse circusschool en de verschillende disciplines. Kindertheater de Toverknol speelt de voorstelling ‘Prinses met de dikke bips.’ Muzikanten Freek Zwanenberg en Joost Spanjerberg gaan in een korte liveshow op onderzoek naar wat vrijheid voelen eigenlijk betekent. Het kinderprogramma wordt afgesloten met het interactieve kindercollege ‘Vrijheden op de weegschaal’ van professor Antoine Buyse in samenwerking met het Universiteitsmuseum Utrecht. 

“Om 13.00 uur start het middagprogramma met het ontsteken van het Vrijheidsvuur en ontvangen wij ‘symbolisch’ het vrijheidsvuur van artiest, songwriter en theatermaker Lakshmi. Samen gaan wij onder leiding van presentatrice Brecht van Hulten in gesprek met burgemeester Sharon Dijksma.” Hierna volgt een Vrijheidscollege van comedian Soundos El Ahmadi over kansen en vooroordelen en over wat er gebeurt wanneer je als vrouw met een migratieachtergrond hard op het glazen plafond bonkt. Ook de Landelijke Vrijheidsambassadeurs Tino Martin, Davina Michelle en Jonna Fraser treden online op. “Met de Utrechtse Vrijheidsambassadeurs gaan we in gesprek over hoe zij zich inzetten voor vrijheid. De middag wordt afgesloten met een documentaire van RTV Utrecht: ‘Op de Vlucht’.” 

Het avondprogramma bestaat uit muzikale optredens van diverse artiesten en stand-up comedy in samenwerking met het Utrechts Internationaal Comedy Festival. De avond wordt afgetrapt met de winnaar van Songs of Freedom, een ‘wedstrijd ‘ waar jonge beginnende artiesten aan mee konden doen. Uit de vele inzendingen zijn door een jury 5 finalisten geselecteerd. Zij hebben een nummer geschreven over vrijheid. Vanaf 1 mei kan het publiek stemmen op hun favoriete nummer en de publiekswinnaar wordt tijdens de livestream bekendgemaakt. De muzikale headliners die tijdens het avondprogramma optreden zijn Josbros, Nana Adjoa, S10 en YIN YIN. Rapper en producer Josbros uit Nieuwegein is al ruim negen jaar actief in de hiphop en verscheen in 2020 met zijn debuutalbum Therapie. De Amsterdamse singer-songwriter Nana Adjoa is een multi-instrumentalist en maakt melancholische indiepop vol met poëtische teksten. In 2020 debuteerde ze met haar eerste album Big Dreaming Ants. S10 vertelt door middel van rap, zang en spoken word persoonlijke verhalen. Met een Edison op zak voor haar album Snowsniper en een show op Noorderslag 2020 die werd uitgeroepen tot #2 van de beste 25, kwam in november 2020 haar album Vlinders uit. De Nederlandse funkband YIN YIN laat genres als Thaise funk, disco, elektronica en wereldmuziek elkaar ontmoeten. In 2019 brachten ze hun debuutalbum The Rabbit That Hunts Tigers uit. 

Een nieuw landelijk initiatief is de Vrijheidsmaaltijdsoep. Chef en schrijfster Yvette van Boven is gevraagd om het recept voor de Vrijheidsmaaltijdsoep van 2021 te ontwikkelen. In aanloop naar Bevrijdingsdag deelt Yvette het recept, waardoor iedereen op 5 mei kan meekoken en een maaltijd met elkaar kan delen. De Vrijheidsmaalsoep is ook verkrijgbaar in blik. Deze kan men bestellen via www.bevrijdingsfestivalutrecht.nl/online-programma/vrijheidsmaaltijd. Met elke aankoop van een Vrijheidsmaaltijdsoep wordt de Voedselbank Utrecht gesteund. En met diverse educatieve projecten levert het Bevrijdingsfestival Utrecht een bijdrage aan het maatschappelijk debat rondom de vrijheid thema’s. Zo maakten HKU-studenten een videoreeks over wat vrijheid voor hen betekent.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden