Bibliotheek Overvecht weer open


<p>Bibliotheek Overvecht is ingrijpend verbouwd: er is meer licht, meer ruimte en meer kleur. Foto: Bibliotheek Utrecht</p>

Bibliotheek Overvecht is ingrijpend verbouwd: er is meer licht, meer ruimte en meer kleur. Foto: Bibliotheek Utrecht

(Foto: )

Bibliotheek Overvecht weer open

  Nieuwsflits

Utrecht - De afgelopen periode is Bibliotheek Overvecht ingrijpend verbouwd. Wie er nu binnenstapt kent het bijna niet meer terug. Afgelopen maandag gingen de deuren weer open voor het publiek. Een week later starten ook de activiteiten weer.

“Wie er nu binnenstapt, kent het bijna niet meer terug. Alles is anders geworden. Er is meer licht, meer ruimte en meer kleur. Er is ruimte voor alle verschillende groepen bezoekers: van de allerkleinsten tot huiswerkende scholieren en van wie komt voor taallessen tot senioren. Om prettig te verblijven en elkaar te ontmoeten zijn overal zitjes tussen de boekenkasten. Bij de ingang is er een plek waar je een kopje koffie kunt halen en aan de nieuwe tafels kan iedereen de krant of een tijdschrift lezen.”

De boekenkasten zijn naar de zijkanten verplaatst. “Daartussen vind je een zestal ruimtes voor cursussen, workshops en inloopuurtjes. Midden in de bibliotheek, maar wel afgesloten, zodat je daar in alle rust kunt luisteren en werken. Vanaf maandag 7 december starten de activiteiten weer in Bibliotheek Overvecht.”

In de vernieuwde bieb is ook een nieuw eigen Laboratorium. Een plek waar kinderen kunnen coderen, programmeren, printen, maken, filmen en proberen. “Vol met robotjes, 3D-printers, green screens en nog veel meer. Vanaf januari zijn er elke week workshops. Bij het Laboratorium staan ook de kinderboeken over wetenschap en techniek. De kinderhoek, achterin, is aantrekkelijk ingericht, met vrolijk gekleurd behang en een fijne speelhoek.” Naast de cursus- en werkruimtes heeft de nieuwe Bibliotheek Overvecht ook een ‘Informatiepunt Digitale Overheid’. “Daar kun je terecht met al je vragen rond zaken die je tegenwoordig online moet regelen. Denk aan de belastingen, toeslagen, zorg, een baan zoeken, rijbewijs verlengen of AOW aanvragen en het werken met de DigiD. Voor veel mensen best lastig. Daarom dit nieuwe informatiepunt.”

Bij de jeugdafdeling staan veel nieuwe prentenboeken, nijntjeboeken en extra leesboeken in de kasten. De jongerenhoek is uitgebreid met een speciale boekenkast met Lezen-voor-de-lijstboeken. En voor volwassenen zijn er nieuwe boeken aangeschaft, onder andere over filosofie, religie, gezondheid, psychologie en opvoeding en onderwijs. In de bibliotheek hingen 51 doeken van de bekende Utrechtse kunstenaar Otto Hamer. De gemeente heeft, in overleg met de nabestaanden van Hamer (1938-2020) en de gemeentelijke kunstcommissie, het kunstwerk van de muren gehaald. Binnenkort zijn deze doeken te bewonderen in het Stadskantoor. 

Veel van het oude meubilair is niet opnieuw gebruikt. De kindermeubels zijn naar De Tweede Marnixschool gegaan, die naar tijdelijke huisvesting moest. En de oude computers hebben een nieuw leven gekregen via WIJ3.0. In mei 2021 krijgt de vernieuwde bieb ook een nieuwe gevel. Bibliotheek Overvecht aan de Gloriantdreef 1 is open op: maandag 14.00-18.00 uur, dinsdag t/m vrijdag 10.00-18.00 uur en op zaterdag 10.00-17.00 uur.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden