<p>De laatste steigers zijn inmiddels uit de Domkerk verwijderd. Foto: Domkerk Utrecht</p>

De laatste steigers zijn inmiddels uit de Domkerk verwijderd. Foto: Domkerk Utrecht

(Foto: )

Einde aan jarenlange restauratie Domkerk

  Nieuwsflits

Utrecht - Na een jarenlange restauratie werden onlangs de laatste steigers uit de Domkerk verwijderd. Daarmee komt een einde aan de jarenlange restauratie van de Domkerk.

Tijdens de restauratie is in eerste instantie vooral de buitenzijde van het hoogkoor aangepakt. Veel stenen elementen zijn vastgezet met ijzeren ankers. “Door natuurlijke verwering van de diverse soorten steen en corrosie van de smeedijzeren verankering worden delen natuursteen uit elkaar gedrukt wat resulteert in breuk, zetting en gevolgschade. Zowel het steen als de ijzeren onderdelen zijn gerestaureerd waar nodig. Op de topgevel zijn een twintigtal gotische sierelementen met een bloemmotief, zogenaamde kanthogels, vervangen.”

In oktober 2019 werd het hoogste punt bereikt door op veertig meter hoogte een kanthogel terug te laten plaatsen door wethouder Anke Klein. Vervolgens zijn ook de hoge gevels aan de zijde van het Domplein aangepakt. Deze gevels zijn gereinigd en het voegwerk is - op grote hoogte - hersteld. Daarbij zijn ook de trappetoren en een tweetal luchtbogen aangepakt. Daarnaast zijn de grote glas in loodramen gereinigd en, zo nodig, hersteld. Bij de restauratiewerkzaamheden hebben de restaurateurs zich zo veel mogelijk gehouden aan het oorspronkelijke ontwerp.

De restauratie is mede mogelijk gemaakt door bijdragen van diverse overheden en fondsen en ondersteuning door de Vrienden van de Domkerk. Informatie: www.domkerk.nl/nl/steun-ons/stichting-vrienden-domkerk.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden