<p>Jurgen (22) uit Utrecht heeft aangegeven donor te willen zijn. Foto: Sander Koning</p>

Jurgen (22) uit Utrecht heeft aangegeven donor te willen zijn. Foto: Sander Koning

(Foto:)

Brief over keuze Donorregister: 'Ik weet dat ik orgaandonor wil zijn'

  Nieuwsflits

Utrecht - Iedereen vanaf 18 jaar in de gemeente Utrecht die nog geen keuze heeft ingevuld in het Donorregister, ontvangt uiterlijk 31 oktober een brief met de vraag dat alsnog te doen. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport verstuurt brieven naar ongeveer 127.800 Utrechters. Jurgen uit Utrecht (22): “Het invullen van je keuze is een makkelijke actie waarmee je veel voor een ander kunt betekenen.”

Sinds 1 juli 2020 heeft Nederland een nieuwe donorwet. Iedereen vanaf 18 jaar komt in het Donorregister. “Je kunt je keuze zelf invullen op www.donorregister.nl. Maak je geen keuze? Dan kom je in het register met ‘Geen bezwaar tegen orgaandonatie’. Dat betekent dat je organen en weefsels na je overlijden naar een patiënt kunnen gaan.” Minister van Ark van het ministerie van VWS: “Orgaandonatie is geen makkelijk onderwerp om over te praten, maar het is belangrijk dat iedereen bewust zijn of haar keuze invult in het Donorregister.”

Om mensen die nog een keuze moeten invullen hieraan te herinneren, verstuurt het ministerie van VWS brieven. “Bij de brieven zit een formulier waarop je je keuze kan invullen. Als je al weet welke van de vier mogelijkheden je kiest, hoef je niet op de brief te wachten. Je kunt je keuze op ieder moment invullen óf wijzigen via www.donorregister.nl.”

Inwoners van de gemeente Utrecht die nog geen keuze hebben ingevuld, ontvangen de eerste brief rond 31 oktober. “Als je zes weken na ontvangst van de brief geen keuze hebt ingevuld, krijg je een tweede brief. Onderneem je daarna nog steeds geen actie, dan kom je met ‘Geen bezwaar tegen orgaandonatie’ in het Donorregister. Ook hierover ontvang je een bevestigingsbrief.” Wie hulp nodig heeft bij het invullen van de keuze kan binnenlopen bij een bibliotheek in de buurt.

Tot 1 oktober vulde 55,8 procent van de Utrechters vanaf 18 jaar zijn keuze over orgaan- en weefseldonatie in. Van de ingevulde keuzes gaat het bij 58,4 procent om toestemming voor orgaandonatie na overlijden, 33,3 procent wil geen orgaandonor worden en 8,3 procent laat deze keuze over aan de partner, familie of iemand anders. Jurgen (22) uit Utrecht staat sinds zijn 18e in het Donorregister: “Ik denk dat mijn familie nee zegt als ze plotseling voor mij moet kiezen. Terwijl ik weet dat ik orgaandonor wil zijn. Het invullen van je keuze is een makkelijke actie waarmee je veel voor een ander kunt betekenen. Er kan altijd iets gebeuren, ook als je jong bent.” Meer informatie: donorregister.nl en hoewerktorgaandonatie.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden