<p>Tekst en foto: Bert Nijenhuis</p>

Tekst en foto: Bert Nijenhuis

(Foto: )

Singel na vijftig jaar weer rond

  Nieuwsflits

Utrecht - Met het legen van een drie meter hoge emmer ‘vol emoties’ werd de singel zaterdag in alle vroegte symbolisch geopend. Vanaf een replica van het Romeinse schip de Per Mare ad Laurium – dat als eerste de doorvaart maakte – gaven buurtbewoners het laatste beetje water terug aan de singel, die voor het eerst in vijftig jaar weer rondom de binnenstad bevaren kan worden.

Drie jaar voor de demping werd Willem Alexander aan de singel geboren in het Academisch Ziekenhuis. Vandaag is de in watermanagement gespecialiseerde vorst afwezig. De opening is sober opgezet en coronaproof. Vertegenwoordigers van de pers worden met een dranghekkenconstructie op veilige afstand van elkaar gehouden. De stemming is er niet minder feestelijk om. Wethouder Eelco Eerenberg doet een duit in het zakje als hij de aanwezigen oproept op de uitgestalde emmers te roffelen. Voor de buurtbewoners op de Per Mare ad Laurium het teken om aan een touw te trekken en daarmee de emmer te legen die aan de gemeenteboot hangt.

Ben Nijssen (71) bekijkt het tafereel met een brede glimlach. “Vanaf 1990 heb ik me ingezet om het verkeer plaats te laten maken voor water. Er kwamen hier dagelijks 32.000 auto’s voorbij razen. Vandaag ga ik op dezelfde plek een stukje meevaren op een Romeinse boot. Het is een mooie dag!” 

Wethouder Eerenberg spreekt na afloop van de opening van een historische dag. “Utrecht had in de jaren vijftig en zestig een enorme vooruitgangsdrang. Om het toenemende autoverkeer meer ruimte te geven, werd een stuk singel opgeofferd. Al waren er ook toen ook Utrechters die het een onverstandig plan vonden en de demping het liefst zo snel mogelijk wilden terugdraaien.”

Dat die terugdraaiing na een halve eeuw een feit is, vervult Eerenberg met trots. “Als je vroeger van het station naar de binnenstad liep, moest je eerst een grauw stuk asfalt doorkruisen. Nu is het er weer open en groen, precies zoals het hoort.” Volgens de wethouder hebben de omwonenden hier een belangrijke bijdrage aan geleverd. “Zij hebben altijd de meest groene keuzes gemaakt. Ook tijdens de werkzaamheden hebben zij zich hard gemaakt zoveel mogelijk bomen te sparen.” Er mag dan geschiedenis zijn geschreven; volgens Eerenberg kan er nog niet rustig achterover worden geleund. “Aan de andere kant van het station, rondom de Jaarbeurs moet nog veel werk worden verricht. Maar er is zeker een mooie fase afgesloten met het rond maken van de singel. Ik denk dat ik het rondje van vijf kilometer vanmiddag maar eens ga hardlopen. Al moet ik wel een slag om de arm houden, want mijn vrouw is hoogzwanger en kan ieder moment bevallen.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden