Carla Beukers: 'Een kinderwens is een oer-gevoel, het raakt je in je zijn, in wie je bent'.
Carla Beukers: 'Een kinderwens is een oer-gevoel, het raakt je in je zijn, in wie je bent'. (Foto: Coby van Geffen)

Ervaringsverhalen van ongewenst kinderlozen in boek 'De hoop voorbij'

  Human Interest

In 'De hoop voorbij' verzamelde Carla Beukers 27 ervaringsverhalen van mensen (26 vrouwen en 1 man) die ongewenst kinderloos bleven. Zij vertellen over het proces van afwachten, van hopen en dromen, over hun verlangen en hun wanhoop. Maar ook over hun zoektocht naar nieuwe zingeving als ze moeten besluiten: er komen dus geen kinderen.

UTRECHT - Het lijkt zo vanzelfsprekend, een leuke partner vinden en een of meer kinderen krijgen. Toch is dit niet iedereen gegeven. Ongeveer vijftien procent van de vrouwen met een kinderwens blijft kinderloos. Dat heeft een enorme impact op het leven van die vrouwen, en op dat van hun partners.

Diepgewortelde wens

"Een kinderwens is een diepgewortelde wens die je raakt in je zijn, in wie je bent," zegt Carla Beukers. "Maar wat als je droom, om medische of psychische redenen, niet uitkomt? Wie ben je dan wél? Vragen waar mensen die ongewenst kinderloos zijn tegenaan lopen. Je moet nieuwe doelen, nieuwe dromen zoeken. Dat is een moeizaam proces dat meestal met vallen en opstaan gaat, en bij iedereen in een ander tempo verloopt. Dat zie je ook terug in het boek."

Ook het verhaal van Carla Beukers is opgenomen in het boek. Achttien jaar heeft ze geprobeerd zwanger te raken, twee keer kreeg ze een miskraam. "Na mijn laatste miskraam, nu 3,5 jaar geleden, viel ik in een diep gat. Daarom heb ik hulp gezocht bij een gespecialiseerd coach die me weer op weg hielp. Want het verdriet moest niet alleen een plek krijgen, je moet ook op zoek naar een nieuwe droom, de regie over je leven weer terugkrijgen." Ze hoopt dat mensen die ongewenst kinderloos zijn herkenning vinden in haar boek en dat de verhalen hen tot steun zullen zijn. Ook hoopt ze dat het boek zowel professionals als mensen met kinderen inzicht geeft in hoe het nu écht is om ongewenst kinderloos te zijn.

Cover

Op de cover van het boek staat een door haar vader getekende boom. Een beuk, uiteraard. "De boom staat deels voor je levensboom, maar ook voor de stamboom die stopt omdat je geen kinderen kunt krijgen. De wegvliegende vogels symboliseren de hoop die vervliegt, en de twee vlindertjes staan voor mijn twee ongeboren kindjes en daarmee voor al die ongeboren kindjes. De beginnende blaadjes symboliseren de groei van andere mooie dingen, omdat er voorbij die hoop nog zoveel moois is.."

'De hoop voorbij'

Het boek 'De hoop voorbij' is verkrijgbaar via dehoopvoorbij.nl, bol.com en diverse boekhandels.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden