Logo stadsbladutrecht.nl


Foto: Ton jansen

Leraar Nederlands uit Utrecht genomineerd voor vredesprijs

  Human Interest

UTRECHT - Ton Jansen, leraar Nederlands aan het Bonifatius College in Utrecht, organiseert sinds 1990 jaarlijks  een schoolreis naar Taizé. Vredesorganisatie PAX nomineerde hem daarom voor de PAX Duif, want zo laat de organisatie weten: "Taizé is ook een experiment in het opbouwen van een vreedzame samenleving. De leerlingen worden in Taizé uitgedaagd om samen te praten en na te denken over wat hun leven écht belangrijk maakt, en over de toekomst die zij zelf (mede) vorm gaan geven."

De school maakt hiermee kans om duizend euro te verdienen die ingezet moet worden voor verdere vredesinitiatieven. De PAX Duif is een nieuw initiatief van vredesorganisatie PAX, dat opvallende vredesprojecten door het hele land een blijk van waardering wil geven. De projecten worden uitgereikt voor of tijdens de Vredesweek (16 t/m 24 september) en zijn mede geselecteerd door Vincent Bijlo. Een van de winnaars maakt bovendien kans om 1000 euro te winnen. Of Jansen dat wint, wordt pas 21 september duidelijk. Er is een online oproep gedaan om stemmen te verzamelen voor de Utrechtse populaire leraar. https://actie.paxvoorvrede.nl/actie/pax-duif/ 

Jansen: "De leerlingen leren om met andere ogen naar de wereld te kijken. Ze komen enthousiaster, initiatiefrijker, spiritueler en meer verantwoordelijk terug."  In totaal gingen er in al die jaren ongeveer 1500 jongeren een of meerdere keren mee. Ton Jansen inspireerde ook veel andere scholen van Oss tot Groningen en van Delft tot Enschede tot een reis naar Taizé.

De PAX Duif wordt donderdag 14 september uitgereikt.

Als hij wint, zegt Jansen: "Ik zou 1000 euro besteden aan de herinrichting van onze stilteruimte (Crypte) waar leerlingen tijdens hun drukke schoolbestaan een beetje bij zichzelf en de vrede in hun hart kunnen komen."

Over PAX
PAX staat voor vrede. PAX werkt samen met lokale partners aan vredesopbouw in vijftien conflictgebieden, voert wereldwijd campagne tegen omstreden wapens en wapenhandel en komt op voor slachtoffers van geweld en mensenrechtenschendingen.
 

Reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox