Logo stadsbladutrecht.nl


Foto: Monique Dubbeldam

Te voet van Utrecht naar Boekarest voor Walk for Dogs 2017

  Human Interest

Op zaterdag 26 augustus start Monique Dubbeldam van de Stichting Dogs Adoptions Nederland samen met haar twee adoptiehonden een voettocht naar de Roemeense hoofdstad Boekarest. Vanuit Utrecht zal ze ruim twee maanden onderweg zijn. Doel van de lange wandeling is geld inzamelen voor een groot sterilisatieproject van Roemeense zwerfhonden.

UTRECHT - In Roemenië, sinds 2007 lidstaat van de Europese Unie, leven circa 3,5 miljoen zwerfhonden. Doordat de honden niet worden gesteriliseerd, neemt dit aantal gestaag toe. De subsidies die Brussel voor sterilisatie ter beschikking stelt, worden meestal niet gebruikt voor het beoogde doel waardoor het probleem alleen maar verergert.

De vele zwerfhonden die hiervan het gevolg zijn, worden gedwongen een ellendig leven op straat te leiden waar ze veelvuldig worden blootgesteld aan mishandelingen.

Roemeense wortels

Op haar tocht door zes Europese landen wordt Monique vergezeld door haar eigen honden Indy en Faye. Beide dieren hebben Roemeense wortels en zijn eerder door de Stichting Dogs Adoptions naar Nederland gebracht. Voor de stichting pendelt Monique regelmatig op en neer naar Boekarest om adoptiehonden op te halen die bij Nederlandse baasjes een nieuw leven beginnen. Indy en Faye zijn voor de lange tocht in topconditie: "We hebben al veel getraind, ook in de bergen van Duitsland en Oostenrijk. Van een sponsor hebben we speciale schoentjes voor de poten gekregen. Zo is de kans op blessures minimaal."

Walk for dogs 2017

Walk for dogs 2017 is ontstaan uit de wens van Monique Dubbeldam om Roemeense zwerfhonden een beter leven te geven en de aantallen drastisch te verminderen. Adoptie is een van de mogelijkheden, maar het grootste effect zou kunnen worden behaald wanneer de Roemeense overheid simpelweg zijn verplichtingen nakomt. Maandelijks worden in het Oost-Europese land duizenden zwerfhonden in opdracht van de overheid gedood. Met haar actie streeft Monique ernaar 50.000 euro op te halen. Al het ingezamelde geld zal worden besteed aan sterilisaties, de enige bewezen oplossing voor dit grote probleem.

Reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox