Logo stadsbladutrecht.nl


Foto: Rena Dusee

'Deelnemen aan School at Sea is zo vet'

  Human Interest

Ze moet eerst nog een paar maanden naar school, maar dan kiest Rena Dusee (14) uit Utrecht het ruime sop. Met 37 andere scholieren gaat ze in het kader van het programma School at Sea een half jaar zeilen, naar de Caraïben en weer terug. Een snoepreisje is het niet, want zoals de naam al aangeeft, maken deelnemers aan boord gewoon huiswerk en toetsen. Ook moeten ze het schip onderhouden en op koers houden.

UTRECHT - Rena zit op het Gerrit Rietveld College in gymnasium vier. Leren gaat haar zo makkelijk af, dat ze zich snel verveelt. Op zoek naar creatieve uitdagingen voor haar dochter, stuitte moeder Dusee op een talentontwikkelingsprogramma voor jongeren. "Bij School at Sea bepaal je zelf hoe en wanneer je lessen volgt", legt Rena uit. "Daarnaast leer je enorm veel in de praktijk."

Toen ze eenmaal aan de minimumleeftijdseis voldeed, meldde Rena zich gelijk aan met een originele motivatie. "Ik had een grote kijkdoos gemaakt, waarmee ik liet zien dat ik avontuurlijk ben, graag zelfstandig wil worden en het leuk vind nieuwe culturen te ontdekken. Ik werd uitgenodigd voor een selectieweekend. Daar werd bekeken wie er over leidinggevende capaciteiten beschikt en wie goede ideeën heeft. Een week later werd de selectie via een e-mail bekend gemaakt. Wat was ik blij toen ik het goede nieuws uiteindelijk las."

Wat niet betekent dat de jongste deelnemer nu rustig kan gaan wachten tot het inschepen op 21 oktober. "Ik moet een startbedrag 22.260 euro bij elkaar zien te krijgen, waarvan ik inmiddels zevenduizend binnen heb. Ik ga nog meer particulieren en bedrijven benaderen en een pannenkoekenavond in de buurt verzorgen. Mijn ouders hebben vijfduizend euro toegezegd en als ik het startbedrag niet haal, vullen ze het aan in de vorm van een lening. Zij vinden het ook ontzettend gaaf dat ik mee mag. We gaan elkaar natuurlijk wel missen, maar kunnen in elk geval één keer per week mailen. Vaker gaat niet, omdat de internetverbinding op het schip traag is en gebruikt wordt voor schoolwerk."

De reis voert langs Kaapverdië, Curaçao, Panama, Costa Rica, Bermuda en de Azoren. Het meest verheugt Rena zich op Cuba. "Daar moeten we ons in groepjes een week lang zelf zien te redden, onderdak en vervoer regelen." Zeilen heeft ze vaak genoeg gedaan om te weten dat ze niet zeeziek wordt. Haar passie ligt echter bij klimmen. "Daar train ik drie keer per week voor. Ik ga zeker aan kracht en conditie inboeten als ik dat straks een half jaar niet kan doen. Een luxeprobleem natuurlijk, want deelnemen aan School at Sea is zo vet!" Wie Rena financieel wat wind in de zeilen wil geven kan terecht op

www.renaatsea.nl.

Reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox