Logo stadsbladutrecht.nl


Nanda Roep beschrijft in 'Sable' haar bewogen liefdesleven. (Foto: Peter Vroon)
Nanda Roep beschrijft in 'Sable' haar bewogen liefdesleven. (Foto: Peter Vroon)

Nanda Roep schrijft boek over eigen liefdesleven

  Human Interest

Begin jaren negentig wordt Nanda Roep tijdens haar studietijd in Utrecht verliefd op een illegale Tunesiër. Ze komt terecht in een wereld van bureaucratie en spanningen tussen culturen. Is het echte liefde, of is een relatie de kortste weg naar een verblijfsvergunning?

Utrecht - Als het wantrouwen de overhand krijgt, maakt zij het uit. Vele jaren later – Nanda is inmiddels een succesvol schrijfster – staat haar ex onverwachts weer voor haar. Voor Nanda aanleiding hun gezamenlijke geschiedenis te verwerken in de roman Sable. De titel is de naam van het hoofdpersonage, maar niet die van Nanda's ex-vriend. "Uiteraard is het boek autobiografisch, maar ik heb er een filter overheen gelegd", verklaart de in Utrecht geboren schrijfster. "Waargebeurd is dat ik hem bij café De Bastaard heb leren kennen. Hij was op aanraden van een Duitse vriend naar Utrecht gekomen. Dat moest gevierd worden, want een eerdere poging was mislukt. We raakten in steenkolen-Frans aan de praat. Het was liefde op het eerste gezicht."

Studiebeurs

Terugkijkend ziet Nanda zichzelf als uiterst geschikt persoon om haar nieuwe geliefde aan de benodigde papieren te helpen. "Hij trok bij me in en we leefden van mijn studiebeurs. Ik studeerde Journalistiek en ging er helemaal voor. Zelfs trouwen was een serieuze optie om zijn verblijf zeker te stellen." Ze presenteerden zich na een paar maanden als getrouwd stel tijdens het eerste familiebezoek in Tunesië. "Om de reis te kunnen betalen, moest ik een lening afsluiten. Hij had zijn familie twee jaar niet gezien en bekommerde zich over een betere toekomst voor zijn broertjes en zusjes."

Verblijsvergunning

Voor hemzelf zag de toekomst er rooskleurig uit toen ouders van een vriend van een vriend garant wilden staan voor zijn verblijfsvergunning. "Toen hij zijn papieren had, zei ik voor de grap: 'Zo, nu kun je het uitmaken.' Een beetje wrang achteraf." De relatie hield nog een jaar stand, waarna wantrouwen de twee uit elkaar dreef. "Ik ben vervolgens volledig ingestort." Nanda en de Tunesiër kregen hun leven weer op de rit en zagen elkaar jaren later terug in de bibliotheek van Haarlem. "Eerst dacht ik: wie is die Marokkaan? Toen hij glimlachte, herkende ik hem. Het was een prettig weerzien. Inmiddels vinden we allebei dat we elkaars leven positief hebben aangeraakt. Hij heeft me tijdens het schrijven geholpen met enkele details. En waar ik heel blij mee ben; ik heb nu eindelijk het recept van die heerlijke Tunesische salade, waarnaar ik jarenlang heb gezocht!" Meer informatie: uitgeverijnanda.nl.

Reageer als eerste
Meer berichten