Organist Jacob Lekkerkerker geeft 11 uur durend nachtconcert in de Nicolaïkerk in Utrecht

  Cultuur

In de nacht van zaterdag 26 op zondag 27 oktober geeft Jacob Lekkerkerker een 11 uur durende performance in de Nicolaïkerk in Utrecht.

UTRECHT - Samen met altviolist Oene van Geel, gitarist Alfredo Genovesi en basklarinettist Gareth Davis speelt hij Cathedral Mobile, een hypnotiserende compositie zonder begin, midden of einde. Het publiek mag in en uit lopen, de hele nacht blijven luisteren of zelfs in slaap vallen. De muziek is een hypnotiserende mix van ambient, elektronica, jazz en postrock. Gaudeamus, de Nicolaïkerk en Synthese presenteren dit bijzondere concert van 22:00 tot 08:00 uur, de nacht waarin de klok een uur achteruit wordt gezet.

Avontuurlijke organist

Lekkerkerker is één van de meest innovatieve organisten van nu. Hij is organist en muziekcurator van de Oude Kerk in Amsterdam, waar hij maandelijks onder de noemer Silence vrijdagochtendconcerten vormgeeft met vooraanstaande klankkunstenaars en avontuurlijke componisten als Zeno van den Broek, BJ Nilsen en Claire M. Singer. Vaak combineert hij zijn orgelspel met live elektronica en hij werkt veel samen met andere muzikanten, waaronder veelvuldig met Genovesi en Van Geel.

Cathedral Mobile

Cathedral Mobile is een reizend concept waarmee Lekkerkerker optreedt in verschillende kerken verspreid over Nederland en Europa. De compositie is zo opgebouwd dat hij vrij aan te passen is aan de architectuur, akoestiek en unieke eigenschappen van iedere locatie. Het stuk is geïnspireerd op de eeuwig met de wind mee bewegende mobiles van de Amerikaanse kunstenaar Alexander Calder, een tijdgenoot en bewonderaar van Piet Mondriaan.

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden