Documentaire over de in 2002 vermoorde Nadia van de Ven op RTV Utrecht

  Cultuur

RTV Utrecht zendt op zondag 13 oktober de DocU: OverLeven uit. RTV Utrecht-verslaggever Richard Grootbod volgde zes jaar lang de nabestaanden van Nadia van de Ven.

UTRECHT - Hoe is het als je dochter wordt vermoord, of je zus? Hoe kom je zo'n klap ooit weer te boven? De DocU: OverLeven is een indringende film over het persoonlijk drama dat zich na de moord voltrok. De documentaire is vanaf donderdagavond 10 oktober ook online te bekijken op rtvutrecht.nl.

Op 1 oktober 2002 werd Nadia in de hal van haar studentenwoning in Utrecht doodgeschoten door de zoon van haar huisbaas. Verdachte Pascal F. werd na enkele maanden aangehouden en zit inmiddels in het laatste stadium van tbs. Maar de DocU: OverLeven is niet een verhaal over de dader of over de moord. De documentaire vertelt het verhaal van een familie die een lange strijd voerde in de rechtszaal. Ze zijn één van de eersten in Nederland die een eis tot schadevergoeding indienden en na tien jaar procederen zijn door hen belangrijke wetwijzigingen in gang gezet voor de positie van nabestaanden.

Tussen de rechtszittingen door speelt het verwerkingsproces van de moeder en de zus van Nadia. Net als bij veel andere nabestaanden staan relaties met vrienden en familieleden onder grote druk. "Wie kan ik uitleggen dat ik ook na jaren mijn zus nog altijd vreselijk mis?", zegt Lucinda, de jongere zus van Nadia. Verslaggever Richard Grootbod ging met Lucinda naar bijeenkomsten van lotgenoten, zocht familieleden op en ging met haar naar het bedevaartsoord Lourdes. "Ik heb de familie zes jaar gevolgd.", zegt Richard Grootbod. "Ik mocht overal bij zijn, ze gaven op alle vragen antwoord en ik mocht zelfs hun dagboeken lezen." Het resultaat is een verslag van het onrecht waarmee nabestaanden na een moord te maken krijgen.

De vrijdag voorafgaand aan de tv-uitzendingen op RTV Utrecht organiseert Lucinda van de Ven in samenwerking met Slachtofferhulp Nederland een congres waar de documentaire vertoond wordt. Hierbij zijn professionals aanwezig uit de wereld van politie, justitie, slachtofferhulp, politiek en wetenschap. Ook is er een forumdiscussie over de gezondheidsschade die nabestaanden na moord en doodslag kunnen oplopen, geleid door journalist Cees Grimbergen. De bijeenkomst wordt geopend door burgemeester Van Zanen van Utrecht. Er zijn nog plaatsen voor de pers beschikbaar. Aanmelden kan via www.nadiavandeven.nl/overleven.

De DocU: OverLeven is zondag 13 oktober te zien op RTV Utrecht. De documentaire is ook terug te kijken via www.rtvutrecht.nl/gemist.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden