Foto: Maan Limburg

Echo van Tivoli roept op tegen vertrutting!

  Cultuur

Op donderdag 13 juni organiseert Echo van Tivoli een avond vol met muziek, film, fotografie, gesprek en poëzie.

UTRECHT - De avond biedt aan Utrechtse makers een podium en wilt met hun werk inspireren om de stad kleur te blijven geven. Tegelijkertijd wordt ook gevraagd kritisch te kijken naar hoe Utrecht als stad met haar makers om gaat.

Hoe het kan dat Utrecht zijn creatieve plekken, en daarmee ook haar makers, stuk voor stuk lijkt in te ruilen voor vinex-netheid? IJkpunt van de avond is de première van de korte film van Jefta Varwijk die op poëtische wijze in tekst en beeld een collectieve herinnering vormt van de Oudegracht 245.

Op de laatste dag van maart dit jaar sloot Kytopia / Tivoli Oudegracht definitief haar deuren. De afgelopen 38 jaar vormde dit pand de basis voor tal van creatieve projecten, cultureel verzet en ontelbare onvergetelijke concerten en dansavonden. Anno 2019 staan dit soort plekken laag op de agenda van de stad en veel van de nog bestaande creatieve plekken staan onder druk (dB's, De Vechtclub XL, ACU, het FILMCAFÉ). De initiatiefnemers van Echo van Tivoli vragen zich af wat is het belang van dit soort plekken voor de culturele identiteit van Utrecht. Hoe kunnen we de stad spannend houden mét ruimte voor creatieve plekken en haar makers? Hoe kunnen we de vertrutting van Utrecht tegen gaan?!

Naast de film première bestaat de avond uit een bijzonder multidisciplinair programma waarbij elke maker zijn eigen link heeft met het pand en/of de thematiek. Opzoek naar antwoorden is er vorm gegeven aan een open gesprek over het gebrek aan ruimte voor jonge makers en hoe dit te veranderen. Samen met 3voor12Utrecht nodigden ze PAX the Humanoid, Utrechtse rapper en oud-Kyteman Orchestra-frontman, uit om zijn poëtische elektrojazz te laten horen en komt het Utrechts fuzz/rock duo FFOOSS met scherpe, vuige muziek en een hoop gekraak de vertrutting tegen de schenen schoppen. Niemand minder dan DJ DNA, internationaal bekend als scratcher van de Urban Dance Squad, draait de avond uit. Tussendoor kan je ook nog kan genieten van de dichtkunst van Coen Cornelis, die als tekstschrijver aan de korte film meewerkte. Is er nog meer muziek van de Feitenfabriek, die verstilde composities brengt over verandering, twijfel, liefde en ambitie. En kun je een blik werpen op de foto expositie van Maan Limburg, die een verlaten Kytopia fotografeerde op de laatste dag.

Benieuwd? Kom 13 juni gerust kijken, meepraten en beleven in het FILMCAFÉ vanaf 19.30, CAB-RONDOM 90A Utrecht.

Echo van Tivoli valt onder zakelijk en juridisch toezicht van Stichting Cultuurbord en wordt financieel ondersteund door de gemeente Utrecht, Het Prins Bernard Cultuurfonds, KF Hein Fonds en het Fentener van Vlissingen Fonds. Onlangs heeft Echo van Tivoli succesvol een crowdfund campagne op Voordekunst afgerond.

Meer berichten