Maja Houtman wint tweede prijs in Saul Bell Design Award

  Cultuur

Met een bijzondere armband won de Utrechtse Maja Houtman zondagavond 19 mei de tweede prijs in de categorie 'Silver' van de Saul Bell Design Award.

UTRECHT - In deze prestigieuze ontwerpwedstrijd gaan meester goud- en zilversmeden in verschillende disciplines op internationaal niveau met elkaar de competitie aan. De armband waarmee Maja Houtman in Albuquerque een prijs won, bestaat uit ruim 300 zilveren ribben met een diameter van 0,5 mm, die bij elkaar worden gehouden door één draad van 0,2 mm dik. Niet alleen houdt deze draad de ribben bijeen, maar hangen hieraan ook nog eens duizenden stukjes ketting. Het eindresultaat is een armband die zeer beweeglijk is en bijna aanvoelt als een vachtje. Het ontwerp, de dynamiek en het technisch vernuft waarmee de armband tot stand kwam, gaven de jury de doorslag de Nederlandse goudsmid te onderscheiden.

Maja Houtman (1963) is een Nederlands sieraadontwerper en is opgeleid aan de Vakschool Schoonhoven als goud- en zilversmid. In de sieradenwereld is Maja vooral bekend van haar hedendaagse filigraan, dat zij in het Engels 'twisted wirework' noemt. Kenmerkend voor dit werk is de gebruikte wikkeltechniek, waarbij zij ragfijn zilverdraad wikkelt tot complete sieraden en objecten.

De Saul Bell Design Award is vernoemd naar Saul Bell, de oprichter van Rio Grande in Albuquerque, New Mexico. Met zijn bedrijf wilde Bell juweliers en ambachtslieden steunen en kansen bieden om hun vaardigheden te ontwikkelen. De jaarlijkse naar hem genoemde ontwerpwedstrijd is een hommage aan Saul Bell en zijn levenswerk. Tegenwoordig is Rio Grande wereldwijd een van de grootste toeleveranciers voor de sieradenindustrie en maakt het bedrijf onderdeel uit van de Richline Group, een Berkshire Hathaway Company.

Meer berichten