Voelende geometrie van Barst! Keramiek (Frank van Os)

  Cultuur

UTRECHT - Nabij de nieuwe culturele hotspot Rotsoord en station Utrecht Vaartsche Rijn opent op zaterdag 6 en zondag 7 juli Het Hapsis Huis de deuren met een tentoonstelling van Barst! Keramiek (Frank van Os). Het Hapsis Huis is een pop-up cultuurhuis en is op het adres Eemstraat 7 in dat weekend geopend van 13:00 tot 17:00 uur. De toegang tot de expositie is gratis.

Hoewel geometrie geassocieerd wordt met de manier hoe we fysieke ruimte inrichten, waarbij we er vooral over lijken te denken, voegt het werk van keramist Frank van Os met minimalisme aandacht voor de voelende ruimte toe. Naast geometrisch en minimalistisch is zijn stijl robuust waarmee de kijker zich tot doen aangezet voelt. Het werk toont dan ook onze balans in een triade van voelen, denken en doen die ons leven bepaalt.

Frank van Os (Utrecht, 1977) is oorspronkelijk afgestudeerd in Audio Design aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht (HKU). Daarna werkte hij in de muziekproductie en kreeg steeds meer belangstelling voor keramische kunst. Die bracht hem bij het bekende Mobach Keramiek waar Van Os al langer werkt. In zijn eigen bedrijf Barst! Keramiek houdt de kunstenaar zich bezig met experimenteler werk.

Met een kunstwerk over de interactie tussen geluidsgolven en keramiek won Frank van Os recentelijk een residentie van twee maanden in het European Ceramic Work Centre (EKWC). De kunst werd gemaakt voor een tentoonstelling met het thema 'Nieuwsgierigheid' georganiseerd door keramisten-collectief Utrechtse Aarde. Tijdens zijn residentie vervolgde Van Os zijn onderzoek naar de combinatie van geluid, elektronica en keramiek.

Het Hapsis Huis is een cultuurhuis voor haptonomie en benaderingen die daarmee te maken hebben. Met het Huis wil Stichting Hapsis Utrecht haptonomie onder de aandacht brengen van breder publiek. Zo wordt een communicatie gevoed waarmee educatie en onderzoek gestimuleerd blijven worden voor nog betere, vernieuwende inhoud en nog bredere toepassing van de haptonomie.

In Het Hapsis Huis wordt in de stad Utrecht na deze expositie nog een tentoonstelling verwacht met dynamisch organische beelden van kunstenaar Jan Pijpker. Zijn organische kunstwerken blijken sterk verbonden met de omliggende ruimte waarmee ze naast de organiek een extra dynamiek krijgen. Alle informatie over activiteiten van Het Hapsis Huis is op internet te vinden via https://hapsis.blog/.

Meer berichten