Foto: Jelmer de Haas

Een dag over helden en dromen op Festival Tweetakt

  Cultuur

Zondag 19 mei wordt op Fort Ruigenhoek een zeer divers programma aangeboden rondom de serie Zara en de magische kicksen (VPRO / Pristine Film).

UTRECHT - Deze avontuurlijke serie, die twee keer in zijn geheel te zien zal zijn, is in de zomer van 2018 opgenomen op zes verschillende azc's, met zowel professionele acteurs als kinderen uit de azc's. Een hedendaags feel good sprookje over magische voetbalschoenen, zelfvertrouwen en een bevrijde djinn. Momenteel is de serie genomineerd voor de Civis Medienpreis 2019, een belangrijke Europese mediaprijs voor culturele integratie en diversiteit.

Een aantal helden uit de serie, zoals Liz Heijnemans, Yannick Josefzoon, Amine Amajoud en Abdelsammad El Mourabet, zijn op Fort Ruigenhoek aanwezig om na afloop vragen te beantwoorden. Maar dat niet alleen, Saber Moudou geeft ook een workshop acteren en samen met Aqil Dahhan (beiden bekend van de serie Brugklas) organiseert hij een pannatoernooi voor iedereen die mee wil doen! 

Dream diaries

Daarnaast zal er op het fort een fotopresentatie zijn van Dream Diaries, een project van UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de VN. Samen met twee Nederlandse social media creators, Debra Barraud van Humans of Amsterdam en Annegien Schilling van fetching_tigerss, heeft de UNHCR een serie prachtige en aangrijpende portretten van vluchtelingenkinderen in Europa gerealiseerd. 
Annegien en Debra legden in vier maanden tijd meer dan 7.000 kilometer af om tientallen vluchtelingenkinderen uit onder meer Afghanistan, Somalië en Syrië te interviewen. Deze kinderen zijn oorlog en vervolging ontvlucht en hebben nu een nieuw thuis gevonden in Nederland, België, Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Door middel van foto's, verhalen en video laat Dream Diaries zien dat vluchtelingenkinderen alles hebben moeten achterlaten, behalve hun hoop en dromen voor de toekomst.

In 2016 was Annegien ook op Tweetakt te zien met haar foto's naar aanleiding van de documentaire van Mirjam Marks Het meisje van 672K over haar. Dit jaar komt Annegien een workshop geven, waarin jij zélf kunt leren hoe je foto's kunt bewerken! Hiervoor is het wel noodzakelijk zelf een smartphone mee te nemen!

's Middags is er muziek van Orchestre Partout, een groep muzikanten van over heel de wereld. Ze wonen in diverse azc's verspreid over Nederland en zingen hun favoriete liedjes uit hun land van herkomst, in verschillende moedertalen. Liederen van liefde en verlangen, liederen van hoop en angst. Muziek om naar te luisteren, muziek om op te dansen.  

Programma van de dag:

11:00 – 18:00    Dream Diaries - UNHCR, Annegien Schilling en Debra Barraud
Ontdek de dromen van kinderen op de vlucht. 
12:00 – 13:30     Zara en de magische kicksen - VPRO / Pristine Film
Zesdelige serie over Zara die droomt van een plek in het azc-voetbalteam. Met Q&A na afloop!
13:30 – 14:15    Workshop: Leer acteren! - Saber Moudou 
Acteerworkshop van Saber Moudou
14:30 – 15:00    Q&A - Dream Diaries - Annegien Schilling, Eveline Meltzer, Debra Barraud
Stel al je vragen aan één of meerdere makers van de fotoserie Dream Diaries.
14:30 – 16:00    Pannatoernooi - Aqil Dahhan & Saber Moudou
Gewoon een potje voetballen kan ook op Tweetakt!
15:00 – 16:00      Workshop: Leer foto's bewerken! - Annegien Schilling
Annegien Schilling van fetching_tigers vertelt je haar tips & tricks! Onderdeel van de dag over helden en dromen.
15:00 – 16:00      Orchestre Partout – muziek uit alle windrichtingen door muzikanten uit verschillende azc's
16:00 – 17:30     Zara en de magische kicksen - VPRO / Pristine Film
Zesdelige serie over Zara die droomt van een plek in het azc-voetbalteam. Met Q&A na afloop!

Praktisch

Op zondag 19 mei is het fort geopend van 11:00 uur tot 18:00 uur. Dagkaarten zijn te koop bij de kassa op het fort, niet online. Ze kosten €8 voor volwassenen en €5 voor kinderen van 4 tot 17 jaar. Kinderen onder de 4 mogen gratis naar binnen. Op het festival kan alleen met PIN betaald worden, zowel bij de kassa van het fort als op het terras.
Fort Ruigenhoek stamt uit 1869-1870 en maakt deel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het ligt idyllisch in de Gagelpolder net buiten Utrecht richting Groenekan (Ruigenhoeksedijk t/o 125, Groenekan). Het is slechts een paar keer per jaar op afspraak te bezoeken, behalve met Tweetakt, dan is het open voor iedereen! 
Parkeren kan vlakbij het fort. Het is dan nog een paar honderd meter lopen. Beter nog wanneer je op de fiets komt! De fietsenstalling is namelijk op het fortterrein zelf. 

Meer berichten